A rendőrség nemcsak a móri vérengzéssel, hanem egy tavaly szeptemberben, Budaörsön elkövetett fegyveres rablással is meggyanúsította K. Edét és H. Lászlót.

Ferenczi László vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója csütörtökön, Budapesten, sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a két férfit csütörtökön egy tavaly szeptemberben, Budaörsön elkövetett fegyveres rablással is meggyanúsították. A bűncselekmény sértettje egy pénzt szállító autó sofőrje volt, akit fegyverrel megsebesítettek. A sértett támadójában felismerte K. Edét, míg a rablásnál használt autót H. Lászlóval hozta összefüggésbe a rendőrség. A budaörsi fegyveres rablással korábban gyanúsított személy egyébként azóta szabadlábon van, de lehetséges, hogy más bűncselekménnyel meggyanúsítják. Ferenczi László hangsúlyozta, hogy a móri rablógyilkosság elkövetésével továbbra is K. Edét és H. Lászlót gyanúsítják.

A bűnügyi főigazgató a móri ügy kapcsán hangoztatta, hogy a rendőrségnek közvetett bizonyítékai vannak: a tanúvallomások, a felismertetési eljárások eredménye, illetve több tárgyi bizonyíték. A tábornok megjegyezte, hogy a rendőrség rendelkezik olyan tanúvallomásokkal, amelyek a két gyanúsított bűncselekmény előtti és utáni magatartására vonatkozik, de emellett több tanú is felismerte a bank ajtajánál álló K. Edét, illetve a pénzintézetből távozó személyeket. Hozzátette: a felismertetési eljárás során a két gyanúsítottal azonos alkatú, ugyanolyan ruhába öltöztetett statisztákat mutattak be a szemtanúknak. A tárgyi bizonyítékok között a vezérőrnagy megemlített egy, a házkutatások során lefoglalt hátizsákot, amelyet jelenleg szakértők vizsgálnak. Az ORFK bűnügyi főigazgatója megerősítette az MTI azon információját, miszerint a házkutatások során találtak egy, a móri rablás után néhány nappal Ausztriában, 2500 euróért – mintegy 600 ezer forintért – vásárolt órát.

Ferenczi László szerint ez azért is igen fontos, mert a móri bankból euró is eltűnt. A tábornok megfogalmazása szerint az ügy két jelenlegi gyanúsítottja az elkövetés kapcsán került képbe, de az ügyben voltak bejelentések is, így a két eseményt nem lehet különválasztani. A bűnügyi főigazgató elmondta: a DNS-minta hiánya nem jelenti azt, hogy az elkövetők köréből a két férfi kizárható lenne, ugyanis a helyszínen talált minta bizonyíték lehet, de azt nem állította senki, hogy a gyanúsítottaktól származik. Elhangzott az is, hogy a két férfi közül H. László továbbra is megtagad mindenféle együttműködést a rendőrséggel. Salgó László vezérőrnagy, az ORFK vezetője azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség tisztában van az ügy jelentőségével, illetve a felelősséggel. – A rendőrség totális támadást indított az erőszakosan elkövetett, fegyveres, valamint élet elleni bűncselekmények felderítése érdekében – mondta.

A nyolc halálos áldozatot követelő május 9-i móri mészárlás óta eltelt időszakban a rendőrség összesen 26 különösen veszélyes bűnözőt fogott el. A móri rablógyilkosság elkövetése után néhány órával – a bűncselekmény jellege, módja, brutalitása alapján – került képbe Horváth Szilárd és Farkas Róbert, akiket a rendőrség korábban is összefüggésbe hozott más, súlyos bűncselekmények elkövetésével. Horváth május 13-án önként jelentkezett a Venyige utcai Büntetés-végrehajtási Intézetben, s jelenleg a rá korábban jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti. Ellene emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt folytat a rendőrség nyomozást egy 2000. augusztus 19-i bűncselekmény kapcsán, míg Farkas jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.