A Legfőbb Ügyészség nemrégiben készült jelentése szerint miközben az ország egyes rendőrségi fogdáiban órákon át a mellékhelyiségbe sem engedik ki a foglyokat, másutt a fogdaőrök helyenként pizzát, dobozos sört szolgálnak fel az őrizetükre bízottaknak.

A zuglói kerületi rendőrkapitányság 16 fogdaőre ellen nyújtott be vádindítványt a katonai ügyészség. A gyanú szerint az őrök sört, gyorséttermi ételeket vittek be a fogdába az őrizetesek kérésére – értesült a Magyar Hírlap. A kapitányságon minden szabályt megszegve egyeseknek engedélyezték a tévézést és a kártyázást.

Előzetes letartóztatásba helyezték azt a fogdaőr nőt, aki a pécsi rendőrkapitányság fogdájában pénzért létesített szexuális viszonyt a foglyokkal. A Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt július 24-én határozott a tiszthelyettes előzetes letartóztatásáról. A 30 éves rendőrnőt azzal gyanúsítják, hogy a fogdában alkalmanként 8-10 ezer forintért bocsátotta áruba testét. Az ügyet a Kaposvári Katonai Ügyészség vizsgálja.

A Legfőbb Ügyészség most elkészült jelentése szerint a zuglói rendőröket az eljárás befejezéséig fel kellett volna függeszteni a szolgálat alól, ám erre nem került sor, mivel nem lett volna, aki a feladatukat helyettük ellátja. A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa már megkezdte az ügy tárgyalását. Egy másik kirívó példa az egyik büntetés-végrehajtási intézetben történt – írja a napilap -: a vád szerint egy zászlósnő mobiltelefont csempészett be egy fogvatartottnak. Erről tudott a kolléganője, aki viszont szexuális kapcsolatot kezdeményezett a fogda egyik lakójával. Harmadik társuk pénz ellenében szemet hunyt a történtek felett. Az eset a napokban került az igazságszolgáltatás elé. Értesülések szerint a bv-intézetekben elkezdődött a mobiltelefonok kiszűrésére hivatott technikai berendezés kiépítése.

Az ügyészség szerint hivatali visszaélést követ el az, aki a büntetés-végrehajtási intézetekben és a rendőrség fogdáiban megengedhetetlen kedvezményeket ad az előzetes letartóztatásban, őrizetben lévő embereknek. Abban az esetben pedig ha bebizonyosul, hogy a fogdaőr pénzt kapott szolgálataiért, ellene vesztegetés lehet a vád. A kivételezés mellett előfordul jogszabálysértő szigor is – állapítja meg az országos vizsgálat. A panaszokból ítélve egyes rendőrségi fogdákban ritkán engedik, kísérik ki a fogvatartottakat az illemhelyre. Az ügyészség szerint ez a bánásmód kimeríti a sanyargatás fogalmát, máskor az emberi méltóság megsértésének minősül. Törvényességi felügyeleti jogkörükben az ügyészek újabban havonta kétszer tesznek látogatást a fogdákban, később pedig ellenőrzik, nem érte-e bántódás azokat, akik közölték az ügyésszel sérelmeiket.