Hirtelen fellépő betegség toxikus szövődménye miatt halt meg egy 27 éves elítélt vasárnap hajnalban a sopronkőhidai börtönben. A betegséget a büntetés-végrehajtási intézet vezetője nem nevezte meg a belső adatvédelmi szabályokra hivatkozva.

A 27 éves Zámó Zsolt, aki a sopronkőhidai börtönben töltötte büntetését, a szombati ébresztéskor jelezte először, hogy rosszul van, majd később rosszabbodott az állapota. Ekkor döntött úgy az ápolónő, hogy a korábbi gyakorlat szerint kezeli az asztmás fiatalembert. Mivel az állapota nem javult, a beteget átvitték a készenléti szolgálatra, ahol a hirtelen fellépő toxikus szövődmények miatt halt meg – mondta szerdán a büntetés-végrehajtási intézet orvos-ezredese.

Heimann Katalin orvos-ezredes elmondta: Zámó Zsoltot egy külső intézet utasítására és annak előírásai szerint kezelték. Hozzátette: az elítélt asztmáját a tragikus eset bekövetkeztéig kielégítően kezelték. Elmondta: a boncolást végző orvosok egyike szerint az alapbetegség és az addig alkalmazott kezelés nem okozhatta Zámó Zsolt halálát. Heimann Katalin a belső adatvédelmi szabályok miatt nem nevezhette meg a hirtelen fellépő betegséget. A boncolás befejeződött, de a végleges patológiai jelentés csak néhány nap múlva készül el. Ezt akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha a szülők hozzájárulnak.