A jugoszláv sorozatgyilkos kiadatását kezdeményezi szabadkai ügyvédje. Marinko Magdát 14 személy meggyilkolásával vádoltnak, Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre, Jugoszláviában halálra ítélték. A Beta jugoszláv hírügynökség közölte, a hágai bíróság Magda meghallgatását tervezi a Milosevics-perben.

Slavko Perics, Marinko Magda szabadkai védőügyvédje kezdeményezi a magyarországi igazságügyi szerveknél “ügyfele” kiadatását. Az ügyvéd a hét elején Budapestre utazott, és személyesen tárgyalt az igazságügyi tárca illetékes osztályán. Perics várhatóan még ezen a héten benyújtja a kérelmet, de előtte szeretné felkeresni az egyik legszigorúbb magyarországi börtönben, Sátoraljaújhelyen raboskodó, egyébként jugoszláv állampolgárságú férfit. Marinko Magdát tizennégy – Magyarországon és Jugoszláviában elkövetett – gyilkossággal és az áldozatok kirablásával vádolta a magyar ügyészség. A bíróság szerint kilenc éve Magda és társai öltek meg három személyt Kecskeméten, egyet, az elrabolt Farkas Helga nagynénjét Orosházán, valamint a jugoszláviai Palicson egy három-, Szabadkán egy kéttagú családot és egy ugyanott egyedül élő nőt.

Marinko Magda kiadatását már negyedszer kezdeményezi Slavko Perics, azonban a Horn-kormány alatt egyszer Vastagh Pál, az Orbán-kormány idején pedig kétszer Dávid Ibolya igazságügyi miniszter elutasította a kérelmet. Vastagh arra hivatkozott, hogy Jugoszláviában még érvényben van a halálbüntetés, Dávid pedig a kiadatás megtagadását a háborús helyzettel indokolta. Slavko Perics szerint ha a magyar hatóságok kiadnák Marinko Magdát Jugoszláviának, akkor feltétlenül új pert kellene tartani, mert annak idején távollétében ítélkeztek fölötte, de mivel “hozzáférhetővé” válna a jugoszláviai igazságügyi szervek számára, fel kellene újítani az eljárást.

Marinko Magdával kapcsolatban a jugoszláv Beta hírügynökség a napokban azt közölte, hogy az egykori légióst, a szerbiai szabadcsapatok egykori magas rangú tisztjét szeretnék meghallgatni a Milosevics-perben. A hírügynökség szerint a Hágai Nemzetközi Bíróság ezt már hivatalosan kezdeményezte is a Legfőbb Ügyészségnél, sőt a Beta megjegyezte: Magdával már néhány évvel ezelőtt tárgyaltak a hágai törvényszék nyomozói, az iránt érdeklődve, milyen szerepet töltött be az itteni félkatonai alakulatok fegyverellátásában. Az ügyben illetékes Legfőbb Ügyészség azonban cáfolta a Beta állításait. Tagadják, hogy Marinko Magda ügyében hozzájuk érkezett volna megkeresés a Hágai Nemzetközi Bíróságtól. Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfi magyarországi ügyvédje, Jádi János sem tud a Beta állításáról, bár azt elmondta, nem tartja elképzelhetetlennek, nem is lepődött meg, ilyen hírek már régóta eljutnak hozzá.