Az első félévben feltárt 52,7 milliárd forint adóhiány 72 százalékát az áfa-visszaélések adták. A kis cégek számláit gyakran ellopják, sok veszteséges cég valójában nyereséges, az ingatlanberuházók és -forgalmazók számlái nem mindig tükrözik a valós gazdasági eseményt – értesült a Magyar Hírlap.

Az APEH megyei és fővárosi ellenőrzési igazgatóságai az idei első félévben 94 ezer vizsgálatot végeztek, a feltárt nettó adóhiány pedig elérte az 52,7 milliárd forintot. Növekedett a kiutalás előtti ellenőrzések aránya, aminek eredményeként 24,3 milliárd forint adót tartott vissza a hivatal. Ez a leghatékonyabb ellenőrzési forma, hiszen az igénylés után, de még a kiutalás előtt dől el, hogy jogos volt-e az igény, vagy sem.
Továbbra is az általános forgalmi adó a “sláger”, a feltárt adóhiány 72 százalékát ugyanis az áfa adja.

Az idén az ellenőrzési irányelvek között kiemelt figyelmet kaptak a kis- és középvállalkozások, a veszteséges cégek, a nagy forgalmú, ugyanakkor kevés áfát fizetők, a kapcsolt vállalkozások, valamint az ingatlanberuházók és forgalmazók. Az első féléves tapasztalatok azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások számlái rendezetlenek és hiányosak. Gyakori, hogy a gazdálkodóktól állítólag ellopják a bizonylatokat. Többnyire gépkocsifeltörésekről van szó, amit a rendőrségre is bejelentenek.

A másik probléma a személyi változásnál van: ilyenkor a korábbi időre vonatkozó információkat szinte lehetetlen beszerezni. A vizsgált kis cégek többségénél az útnyilvántartással is bajok vannak.
Jogos volt a veszteséges vállalatok ellenőrzési körbe vonása. Sokszor bebizonyosodott: a veszteséget valójában vagy a bevételek eltitkolása okozta, vagy az, hogy olyan költségeket is elszámoltak a vállalkozók, amelyek nem tartoznak tevékenységi körükbe, illetve az elszámolt költség és az üzletmenet nem volt összhangban.

További részletek: RTL-Klub