A kancelláriaminiszter új pályázatot ír ki a betöltetlen főtisztviselői helyekre – írja a Népszabadság. A főtisztviselői karból a kormányváltás óta 31-en távoztak.

A kormányváltás óta 31-en távoztak az Orbán-kormány alatt felállított 300 fős főtisztviselői karból. A betöltetlen helyekre november 15-ig új pályázatot ír ki a kancelláriaminiszter. Szeptemberben döntenek a pályáztatás feltételeiről.

Heves vita előzte meg év elején a kormányzati elit létrehozását. Ennek ellenére az előző kormány 300 kiemelt köztisztviselőből főtisztviselői kar, és 150 tagú tiszti kar felállításáról határozott. A pályáztatás során 1500 jelentkezőből választották ki a nyerteseket. A kar tagjai közé az államtitkárok és helyettes államtitkárok, valamint az országos hatáskörű szervek vezetőinek többsége bekerült, továbbá a minisztériumi főosztályvezetők nagy része is. Emellett a közigazgatási hivatalok vezetőinek csak harmadát nevezték ki. A kiválasztottak magas fizetést és munkajogi védelmet kapnak. Ezzel együtt akkor is rendelkezési állományban maradhatnak öt évig, ha a kormány nem tart igényt munkájukra.

Az új parlament júliusban módosította a főtisztviselők kinevezési szabályait. Így a főtisztviselői karba csak azok kerülhetnek, akiknek van közigazgatási szakvizsgájuk, ötéves közigazgatási gyakorlatuk és középfokú nyelvvizsgájuk. Két évre csökkent a rendelkezési állomány ideje.

A Népszabadság úgy tudja, a kormányváltás óta a főtisztviselői karból 16-an felmentéssel, 7-en közös megegyezéssel és 8-an lemondással távoztak.