Mindkét párt részéről összesen 19 törvényhozó arra kérte John Ashcroft főállamügyészt, hogy vizsgálja meg a jogvédett dalokat letöltő felhasználók jogi helyzetét, ezzel gyakorlatilag kilátásba helyezve a börtönbüntetést.

A Kazaa és a Morpheus fájlmegosztó hálózatokat igénybevevők védtelenek a büntetéssel szemben, amennyiben eljárást indítanak ellenük. Az Ashcrofthoz írt közös levélben a 19 törvényhozó kifejti, hogy sürgős lépésekre van szükség, mivel a fájlmegosztás “online lopás”, és mivel megdézsmálják az ország kreatív eredményeit, a felhasználók növekvő veszélyt jelentetnek Amerika kultúrájára, és gazdaságára. Az igazságügyi minisztérium nem kommentálta az eseményt, ám az elemzők szerint nehéz helyzetbe kerülhet, mert ha egyszer eljárásokat indít, saját maga is képtelenné válhat az események kézbentartására, és nem kívánt ítéletek, köztük letöltendő börtönbüntetések is születhetnek.

Az egyre gyengébb eladásokat produkáló lemezipar eddig csak a hálózatokat próbálta utolérni, ám a közelmúltban egyre többször beszélnek a felhasználók egyéni felelősségéről. Kérdés, hogy a 100 millió felhasználó által letöltött Kazaa szoftver eltüntetése lehetséges-e egyáltalán, és még inkább, és valódi megoldást jelentene-e, miként nem változtatott a helyzeten a Napster felőrlése sem, vagy más irányban kellene keresni a megoldást – vélekedik a CNet.