A kormány október közepére beterjeszti a parlamentnek az állami üvegzsebprogramról szóló törvényjavaslatát, ám még előtte a költségvetési intézmények és az állampolgárok javaslatait is várja a törvényhez – jelentette be László Csaba pénzügyminiszter a Millenáris Parkban tartott sajtótájékoztatóján.

A kormány tervei szerint a jövőben az évi 200 millió forintnál nagyobb összegből gazdálkodó költségvetési intézményeknek, állami cégeknek az éves beszámolójukat auditáltatniuk kell. Várhatóan már októberben a parlament elé kerül a kormány üvegzsebtörvény-javaslata, amelynek megkérdőjelezhetetlen alapelve lesz az átláthatóság és az ellenőrizhetőség – mondta László Csaba a Millenáris Parkban tartott sajtótájékoztatóján. A sajtótájékoztató helyszínét indokolva a miniszter elmondta: ez egyben jó példa arra, hogy miként lehet olyan intézményt felépíteni, amelyet kedvelnek a polgárok, de arra is, hogy hogyan lehet milliárdokat megkérdőjelezhető módon elkölteni. A miniszter szerint a törvényjavaslatban várhatóan 10-15 jogszabályt módosítanak. A számvevőszéki, a koncessziós, a nyugdíjpénztári törvény módosítására csakúgy szükség lesz, mint a polgári és a büntető törvénykönyv egyes paszszusainak újraírására.

A kormány elképzelése szerint a jövőben minden állami érdekeltségű cégnek, intézménynek évente legalább egyszer nyilvános pénzügyi és szakmai beszámolót kell készítenie. Később ezen jelentések internetes publikálását is kötelezővé teszik. Az elképzelések szerint az évi 200 millió forintnál nagyobb büdzsével gazdálkodó közintézményeknek, cégeknek jelentéseiket könyvvizsgálókkal hitelesíttetniük, azaz auditáltatniuk kell. A törvény előkészítő munkálataiba az állampolgárok is bekapcsolódhatnak. Az ötletes pályaműveket díjazzák, a legjobb pályamű 250 ezer forintos jutalomban részesül. A költségvetési intézmények is pályázhatnak a korábban már megvalósított tájékoztatási programjaik bemutatásával. A pályázatokat augusztus végéig a kommunikacio@pm.gov.hu e-mail címre várják, míg a pályázat részleteiről a www.penzugyminiszterium.huhonlapon olvashatnak az érdeklődők.