Előzetes letartóztatás helyett egyre gyakoribb a házi őrizet. Az érintetteknek ez jelentős kedvezmény, mindaddig amíg meg nem kapják a az őrzésről szóló, akár többmilliós számlát. Õket ugyanis senki nem tájékoztatja előre arról, hogy a háziőrízet az ő számlájukat terheli – értesült a Népszava.

A bíróság már több mint két és fél éve – 2000. január elseje óta – dönthet úgy, hogy a vádlottakat, gyanúsítottakat nem kell feltétlenül előzetes letartóztatásba helyezni. Vannak ugyanis olyan helyzetek is, amikor a házi őrizettel vagy esetleg lakhelyelhagyási tilalommal is elérhető, hogy senki ne bújhasson ki a felelősségre vonás alól. A rendőrségi fogda helyett immár több hete házi őrizteben várja a maffiakapcsolatokkal megvádolt Tasnádi Péter a jogerős ítéletet, és szintén saját háza a börtöne a földművelésügyi minisztérium egykoron teljhatalmú államtitkárának, Szabadi Bélának is. De kapott ilyen “előnyöket” többek között Székely Zoltán egykori kisgazda országgyűlési képviselő, a csalással vádolt Globex-vezérek: Vellai Györgyike és Vajda László, vagy a szintén csalással vádolt Magyar Ildikó, Benkő Péter színművész párja is.

Házi őrizetben lenni nyilván összehasonlíthatatlanul jobb, mint a rendőrségi fogdában. Igaz, utóbb egyetlen – ám cseppet sem elhanyagolható – szépséghibája mégis lehet a dolognak, nevezetesen, hogy nagyon drága. Amit az őrizetesnek, amennyiben jogerősen elítélik, a bűnügyi költség többi elemével együtt meg kell fizetnie. Németh Lajos alezredes kijelentette, hogy a házi őrizet ára nem pontosan meghatározható, sőt hozzátette, hogy erről nem készül pontos kimutatás, de leginkább attól függ, miről rendelkezik a bíró. Az biztos, a legolcsóbb megoldás a sima házi őrizet.