Újabb kísérletett tett Magyar Bálint SZDSZ-es politikus annak érdekében, hogy új nyomozás induljon a Fidesz közeli fantomcégek ügyében. A képviselő irásbeli kérdést tett fel Schlecht Csabával kapcsolatban a legfőbb ügyésznek.

Polt Péter azonban ismételten elutasította annak lehetőségét, hogy az ügyészség bármilyen formában elővegye az ügyet. Szerinte jogszerű a nyomozást megszüntető korábbi határozat. Végleg lezárult a Schlecht-ügy. Magyar Bálint jelenlegi oktatási miniszter még áprilisban, ellenzéki (SZDSZ) képviselőként tett feljelentést az ügyben. A Fővárosi Főügyészség azonban júniusban értesítette arról, hogy megtagadta a nyomozást. A szabad demokrata képviselő ezután panasszal fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A panaszt Polt Péter júliusban elutasította.

Magyar Bálint ezután július végén már kormánypárti képviselőként írásbeli kérdést intézett Polthoz. Azt kifogásolta, hogy – szerinte – szándékosan kibúvókat keres az ügyészség, félreértelmezi feljelentését, hogy ne kelljen vizsgálni a fantomcégek ügyét. Magyar szerint képtelenség, hogy az ügyészség egyszerre állítja, hogy nem történt bűncselekmény, illetve hogy a fantomcégek eladásának ügye elévült és ezért nem büntethető. A politikus szerint csak akkor beszélhetne elévülésről a nyomozó hatóság, ha pontosan tudná, milyen bűncselekményekkel gyanúsíthatóak az érintettek.

A legfőbb ügyész válaszában közölte: nem kíván változtatni korábbi, nyomozást megszüntető döntésen. Szerinte ugyanis pontosan megállapítható, hogy mikor adták el a köztartozással bíró cégeket, emiatt mindenképpen elévült az ügy – még akkor is, ha fennálna a bűncselekmény alapos gyanúja. Ezért Poltnak továbbra sem áll szándékában elrendelni a nyomozást a Schlecht-ügyben. Így valószínűleg már soha nem derül ki, hogy ki adta el a jelentős köztartozással bíró fantomcégeket Kaya Ibrahimnak és Joszip Totnak.

Magyar Bálint a HVG-ben megjelent információk alapján tett feljelentést áprilisban. A szabad demokrata képviselő szerint ugyanis a cikkben új, eddig nem ismert adatok is szerepeltek. E szerint W. József Németországban élő magyar állampolgár 1994-95-ben közreműködött abban, hogy Németországban élő vendégmunkásoknak, illetve Szerbiában élő személyeknek útlevelét használják jelentős adótartozást felhalmozó cégek fantomizálására. W. József Kaya Ibrahim szomszédságában lakott, és ismerte Josip Totot.