Polgári pert kezdeményezett a tavaly szeptember 11-én az Egyesült Államokban elkövetett merényletek áldozatainak több mint 600 hozzátartozója a szudáni állam, a szaúdi királyi család három tagja, hét nagy nemzetközi bank, nyolc muzulmán jótékonysági szervezet és további néhány pénzember ellen, azzal vádolva az említetteket, hogy részt vettek az al-Kaida terrorszervezet titkos pénzelésében.

A pert indító családok az AFP értesülése szerint amerikai, kanadai, francia, svájci, argentin, paraguayi és dél-afrikai áldozatok hozzátartozói. “Az a célunk, hogy megállítsuk a terrorizmust tápláló pénzfolyamot” – jelentette ki William Doyle, akinek 25 éves fia halt meg a Világkereskedelmi Központban. Ron Motley, a felperesek legfőbb képviselője pedig azt mondta: “az eljárás egyik elsődleges célja az, hogy ezek a tények a nagy nyilvánosság elé kerüljenek.” “A bankok és az úgynevezett jótékonysági szervezetek vezetőinek kezén szárad az én fiam és további 3000 áldozat vére” – jelentette ki Matthew Sellitto, akinek 23 éves fia lelte halálát a Világkereskedelmi Központban.

Az alperesek jegyzéke összesen 99 szervezetet, intézményt, illetve személyt sorol fel, közöttük első helyen Oszama bin Ladent és féltestvérét, Tarik bin Ladent. Az alperesek között van Szultan bin Abdel-Aziz szaúdi herceg, védelmi miniszter, Mohammed al-Fejszál asz-Szaúd herceg, a Faisal Islamic Bank igazgatója és Turki al-Fejszál asz-Szaúd herceg, a szaúdi titkosszolgálatok egykori főnöke. Utóbbi ellen az a vád, hogy 1998-ban lemondott Oszama bin Laden kiadatásának követeléséről, sőt jelentős pénzösszeggel támogatta a tálibokat bin Laden azon ígérete fejében, hogy nem fogja az afgán területeket kiindulópontul használni a vahhábita rendszer elleni támadásokhoz. A beperelt bankok közül három szaúdi, további három más arab országokban működik, egy pedig Svájcban van bejegyezve, de ugyancsak arab érdekeltségű. A vállalatok között a bin Laden család tulajdonában lévő kőolaj- és építőipari érdekeltség mellett feltűnő az egyesült államokbeli gyémántbányászati társaság, a Global Diamond Resources megjelenése alperesként.