A munka jobb megszervezését hozhatja a bíróságokon az a rendelet, amely augusztus 8-án lépett hatályba, de paragrafusait az ítélkezési szünet után, szeptembertől alkalmazzák a gyakorlatban.

A szabályok lényege, hogy a 2002. január 1-je után indult polgári perekben az állam viseli azokat a költségeket, amelyek “a bíróság érdekkörében felmerült elhárítható okból” keletkeztek. Lényegében a technikai hibák, mulasztások költségeiről van szó, és főként a tárgyalás elhalasztása képzelhető el okként.

A költség mostantól nem azt terheli, aki a végén elveszti a pert, hanem – a bíróság végzése alapján – az államot. A pénzt vagy postán küldik ki, vagy a bíróság kaszájában veheti át a jogosult.

Az igényt – a rendelet szerint – még az ügy eldöntése előtt be kell jelenteni. Fontos, hogy a költségtérítés csak technikai hiba esetén jár. Ha a bíróság tévedésből netán jogszabályt sért, az fellebbezéssel küszöbölhető ki, ha pedig megállapítható az igazságszolgáltatás vétkessége, beperelhetik kártérítésért. Egy jövő januárban hatályba lépő jogszabály szerint emellett a bíróság akkor is kártérítést fizet majd, ha nem történt ugyan vétkes kötelességszegés, de figyelmen kívül hagyják a nemzetközi jogelveket, s az ügyet az ésszerű határidőn túl intézik el. Ezzel a kör bezárul, az aktatologatás minden formája elítélendő lesz.