Adókedvezményt vehet igénybe az a magánszemély, aki az árvízkárosultaknak nyújtott pénzbeli adományát közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú szervezeten keresztül teszi – közölte az adóhivatal az MTI-vel.

Az adókedvezmény a szervezet által kiadott igazolás alapján érvényesíthető az adóbevallásban. A kedvezményre jogosító igazolás kiadásának feltétele, hogy az adónyomozó magánszemély az adóazonosító számát is közli.

A hivatal tájékoztatása szerint amennyiben a magánszemély egyéni vállalkozó is, akkor az adókedvezmény érvényesítése helyett választhatja az egyéni vállalkozásból származó jövedelmének csökkentését.

Az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők a vásárolt és előállított termékek, illetve a szolgáltatásaik szokásos piaci értékét is elszámolhatják a költségek között, ha azt elemi kár, katasztrófa esetén közadakozás keretében nyújtják – közölte az adóhivatal.

Társaságok pénzt, és eszközöket adományozhatnak, és szolgáltatásokat is nyújthatnak kedvezményesen. A társasági adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevételéhez ugyancsak szükséges a közhasznú, vagy kiemelkedően közhasznú társaságok által kiadott igazolás.

A katasztrófa védelemben résztvevők természetbeni ellátása pedig adómentes természetbeni juttatásnak minősül – tájékoztatott az Apeh.