Az Egyesült Államokat rasszizmussal, míg Ausztráliát és Új-Zélandot őslakosságának kiirtásával vádolta meg pénteken Robert Mugabe zimbabwei elnök, visszautasítva az országát érő nyugati bírálatokat.

A kijelentéssel egy időben az afrikai ország tájékoztatási minisztériuma azt vetette az amerikai kormányzat szemére, hogy az Egyesült Államok a tavaly szeptember 11-i, Washingtont és New Yorkot ért terrortámadásokat arra használja ürügyként, hogy támadja és megalázza a fekete bőrűeket. Mugabe vádja azt követően hangzott el, hogy Ausztrália és Új-Zéland a héten szigorúbb szankciókat javasolt bevezetni Zimbabwe ellen. Ugyancsak ezen a héten Walter Kansteiner, az afrikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes kijelentette, hogy Washington tisztességtelennek tartja és nem fogadja el a Zimbabwében ez év márciusában tartott választás eredményét, amelyen Mugabét hirdették ki győztesnek. Mugabe kijelentette, hogy Nagy-Britannia, Új-Zéland és Ausztrália, mind a fehér bőrűek állama, amelyek harcot folytatnak Zimbabwe ellen, amelynek kormányát a nép választotta meg. “Ezt az ostoba Tony Blair is vésse az eszébe” – idézte az elnököt a Reuters.

Az államfő továbbá azt rótta fel Ausztráliának és Új-Zélandnak, hogy legyilkolta őslakosságát. A brit hírügynökség megírta, hogy egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a 78 éves diktátorra, aki fokozza a fehér farmerek elleni hadjáratát, hogy teljesen kiszorítsa őket földbirtokaikból. A fellépést a fehér farmerek szövetsége etnikai tisztogatásnak minősítette. A zimbabwei kormány pénteken bejelentette, hogy módosítani kívánja a fehér farmerek földjeinek kisajátítási programját, miután 2700 fehér farmer a zimbabwei fellebbviteli bírósághoz fordult. Lépésük hátterében a Legfelsőbb Bíróságnak az a döntése áll, amely szerint az állam nem sajátíthat ki banki jelzálog alatt álló földet úgy, hogy arról nem tájékoztatja a pénzintézetet. Patrick Chinamasa igazságügyi miniszter közölte, hogy a több mint 2700 fellebbezésből csupán 100 lehet érvényes és a kormány új kilakoltatási értesítőket küld majd.