Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost hallgatja meg kedden a Mécs-bizottság. Mécs Imre (SZDSZ) elnök az alkotmányos aggályokról kíván kérdéseket intézni az ombudsmanhoz.

Szerinte törvényes a volt kormánytagok érintettségének közlése, de nagyobb a súlya, ha az Országgyűlés dönt erről. Tóth Károly (MSZP) továbbra is a nyilvánosság mellett érvel. Az MSZP-frakció vezetése is megtárgyalja kedden az ügyet. Napirend előtt kívánja kedden meghallgatni Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost a Mécs-bizottság. A nyilvános ülésre várják a testület ellenzéki tagjait is. Mécs Imre, a bizottság elnöke megkapta a szakvéleményeket, amelyek nem támasztják alá Péterfalvi Attila alkotmányos aggályait. Az adatvédelmi biztos szerint – egyebek mellett – a személyes adatokhoz fűződő jogokat sértene, ha a Mécs-bizottság nyilvánosságra hozná a volt kormánytagok állambiztonsági múltjáról szóló adatokat.

Mécs Imre a Magyar Hírlapnak elmondta: törvényes módon kíván a bizottság eljárni, de szerinte a jelenlegi jogszabály szerint is törvényes és alkotmányos, ha nyilvánosságra hozzák az adatokat (ez több annál, hogy listát adnak közre). A bizottság elnöke mégsem szeretné megtenni, mert nagyobb az információk súlya, ha erről az Országgyűlés hoz döntést. Tóth Károly megerősítette: “Az elképzelésem nem változott, szeretném az adatokat nyilvánosságra hozni, de ezt csak akkor tehetem meg, ha megvannak a törvényi feltételei, és a bizottság tagjai támogatják ezt.” Õ úgy látja, hogy a törvényi feltételek megvannak, miután a titkokat feloldották, és sokan hozzájárultak az adataik közléséhez. Aki ezt nem tette meg, arra rá kell kérdezni. Ha valaki elzárkózik ettől, “annak a nevét kell közölni, mert az nem sért semmiféle törvényt”.

A bizottság elnöke szerint várhatóan zárt ülésen tárgyalják meg a helyzetet, miután a Magyar Hírlapban megjelent egy lista. Mécs Imre továbbra is a parlament elé terjesztené az anyagot, Tóth Károly nem, a testület pedig szavazni fog. Mécs Imre szeretné, ha egységes álláspont alakulna ki, és meg tudná győzni a bizottság szocialista tagjait. Tóth Károly ugyanerre készül: “Zárjuk le az eddigieket, és hozzuk nyilvánosságra, amit tudunk” – mondta. Dávid Gyula (MSZP) képviselő, a testület tagja egy szavazás várható eredményéről azt mondta: kedden reggel lesz egy megbeszélés az MSZP frakciójában. Ezt követően alakul ki a többségi álláspont, és figyelembe veszik Mécs Imre és az ombudsman véleményét is. Dávid Gyula úgy látja, hogy miután az Magyar Hírlap szombati száma közölt egy listát, nincs nagy jelentősége annak, hogy nyilvánosságra hoznak-e valamit most, vagy később. A köznyugalom szempontjából talán jobb lenne mielőbb lezárni az ügyet.