Az autópálya- építésekkel kapcsolatos közérdekű adatok közlésére kötelezte a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) hétfőn kihirdetett elsőfokú, jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A pert még az előző ciklusban kezdeményezte Magyar Bálint szabad demokrata országgyűlési képviselő. A Fővárosi Bíróság sajtótitkára az MTI érdeklődésére elmondta: a hétfői ítélet szerint a bank köteles közölni, hogy 1999-től hány esetben kötött szerződést autópálya-építésre, finanszírozásra, és ezek közül mikor tekintett el a közbeszerzési eljárás alkalmazásától. A sajtótitkár közölte: a felek nem fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen, így az jogerőre emelkedhetett. Az MFB szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a bank végrehajtja a bíróság döntését. – A konkrét lépésekről azt követően döntünk, hogy kézhez kapjuk az ítélet írásbeli indoklását – tette hozzá. Az SZDSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a per indoka az volt, hogy az MFB korábbi vezetése megtagadta az állami autópálya-építkezés körébe tartozó olyan közérdekű adatok kiadását, amelyekből megállapíthatók lennének a állampolgárok adóforintjaiból származó közpénzek elköltésének körülményei.

A párt közleménye tartalmazza: a jogerős ítélet alapján az MFB köteles közölni, hogy mikor, milyen összegű szerződéseket kötöttek autópálya-építésre vonatkozóan, a partnereket miért közbeszerzési eljárás nélkül, és milyen indokok alapján választották ki. – Ugyanezeket az adatokat az MFB tulajdonát képező gazdasági társaságokra vonatkozóan is közölni kell. A bíróság ítéletének elvi jelentősége abban áll, hogy leszögezte: közpénzek felhasználásának ellenőrzése és nyilvánosságra hozatala alól üzleti titokra hivatkozással kibújni nem lehet. Magyar Bálint az ítéletben megjelölt adatokat haladéktalanul nyilvánosságra fogja hozni – áll a párt közleményében. Magyar Bálint az adatokat ez év februári levelében kérte az MFB vezetésétől, ám a bank márciusi levele a felperes szerint csak kisebb részben adott választ kérdéseire, ezért bírósághoz fordult. Időközben az új kormány létrejöttével változás történt az MFB vezetésében.

A polgári perben június 17-én tartották az első tárgyalást, melyet a bíróság a bank jogi képviselőjének indítványára elnapolta azért, hogy az MFB összegyűjthesse és átadhassa a felperesnek a kért adatok közül azt, amely álláspontja szerint nem üzleti titok. A felperes jogi képviselője ebbe akkor beleegyezett azzal, hogy ily módon “tisztulhat a kép” és kiderülhet, szükség van-e a per folytatására, vagy egyezség születhet. Az MFB jogi képviselője a júniusi tárgyaláson azzal érvelt: a kért adatok egy része a Nemzeti Autópálya Rt., illetve az Állami Autópálya Kezelő Rt. saját üzleti titka, ezért arra vonatkozóan nem teljesítheti az MFB a keresetet. Egyebekben azonban vállalja, hogy rövid határidővel összegyűjti és átadja a kért információkat Magyar Bálintnak. A hétfői tárgyaláson kiderült, hogy az MFB hajlandó teljesíteni, de kéri, hogy a bíróság hozzon ítéletet az ügyben.