Bírálatok kereszttűzébe került az új holland bevándorlási miniszter, aki egy szombati lapnyilatkozatban kijelentette: azokat a bűnelkövető bevándorlókat is kitoloncolná az országból, akik már megkapták a holland állampolgárságot.

Hilbrand Nawijn, a májusban meggyilkolt Pim Fortuyn pártjának tagja, a holland bevándorlási hivatal volt vezetője az Algemeen Dagblad című lapban kijelentette, hogy például az ország elhagyására kell kényszeríteni Khalid el-Moumni rotterdami imámot, mert korábban a homoszexualitást “fertőző betegségnek” nevezte. Az ilyen kijelentés Hollandiában kimeríti a gyűlöletkeltés bűntettét, a vádak alól azonban a muzulmán előljárót 2001-ben felmentették. Nawijn korábban azt is mondta, hogy a reményei szerint az új bevándorlók 80 százalékának kérelmét elutasítja és a hadsereg barakkjaiból fogolytáborokat alakítana ki a menedékkérőknek.

Jan-Peter Balkenende miniszterelnök “alkotmányellenesnek” minősítette Nawijnnek azt a javaslatát, hogy holland állampolgárságú bevándorlókat kitoloncoljanak az országból. A kormányfő helyeselte ugyan a kérdés felvetését, de felszólította miniszterelnökét, hogy a törvény adta kereteken belül próbáljon megoldást találni. Azzal viszont egyetértett, hogy utasítsák ki azokat a bűnelkövetőket, akiknek nincsen útlevelük vagy állandó lakhelyük. A miniszter nézeteivel számos holland politikus vitába szállt, még pártján belül is akadtak, akik nem értettek egyet vele.