A rendőrség egy tavaly decemberben Csepelen elkövetett fegyveres rablással is meggyanúsította hétfőn a móri bankrablás feltételezetett elkövetőit – tartalmazza az ORFK közleménye, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

A tájékoztatás szerint egyesítették a nyolc ember életét követelő móri, a csepeli postarablás és a tavaly szeptemberi budaörsi fegyveres rablás nyomozását, miután mindhárom bűncselekmény elkövetésével H. Lászlót és K. Edét gyanúsítják. A rendőrség augusztus 8-ai sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy nemcsak a móri vérengzéssel, hanem egy tavaly szeptemberben, Budaörsön elkövetett fegyveres rablással is meggyanúsították K. Edét és H. Lászlót. A Budai Központi Kerületi Bíróság a gyanúsítottak előzetes letartóztatását 2002. október 24-ig meghosszabbította. A tájékoztatás szerint a nyomozók szisztematikusan térképezik fel H. László és K. Ede kapcsolatrendszerét, életvitelét, magatartását, illetve az általuk korábban elkövetett bűncselekményeket.

H. László légiós múltjáról megállapították, hogy rohamosztagos és ejtőernyős kiképzést kapott a francia idegenlégióban. Szolgálati ideje alatt Csádban és Boszniában fegyveres bevetésekben is részt vett. Kiképzése során többek között Kelet-Európában rendszeresített fegyvereket is használt. A házkutatások során lefoglalt bűnjelek szakértői vizsgálata részben még folyamatban van. A budaörsi emberölés-kísérlet ügyében folytatott nyomozás során a sértett minden kétséget kizáró felismerte támadóját, valamint egyéb személyi bizonyítékokon túlmenően a nyomozó hatóság rendelkezésére áll egy írásszakértői vélemény, amely szerint H. László gyanúsított írta alá a bűncselekmény elkövetésénél használt Trabant személygépkocsi adás-vételi szerződését, három nappal a támadást megelőzően.

A csepeli ügyben a BRFK rendelt el nyomozást két ismeretlen férfi ellen, akik 2001. december 5-én este ajtókifeszítéssel behatoltak a már ügyfelek elől zárva lévő postahivatalba. Az alkalmazottakat fegyverrel megfenyegették és egyiküket bántalmazták is. A sértettek a fenyegetés hatására a postán található csaknem 13 millió forintot átadták az elkövetőknek, akik ezután elmenekültek a helyszínről. A közleményben a rendőrség cáfolja azt a lapértesülést, amely szerint K. Ede rendszeresen bejárt az ORFK Teve utcai székházába, belépővel rendelkezett, illetve azt az információt is, hogy a nyomozó hatóság vádalkut kötött a móri ügyben.

K. Edénél tartott házkutatás során lefoglalt a rendőrség egy, az évekkel korábban a BRFK székházául szolgáló Deák téri épületben rendszeresített sorszámozott fémlapkát, amelyet az oda ügyintézés céljából betérő állampolgárok kaptak. – Ez azonban nem azonos a Teve utcai székházban rendszeresített elektronikus beléptető kártyával – olvasható a közleményben. A közlemény szerint a rendőrség továbbra is fenntartja azon álláspontját, amely szerint nem reagál a sajtóban megjelent különféle hírekre, feltételezésekre, azokat sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja, még akkor sem, amennyiben azok nyilvánvalóan valótlan állításokat tartalmaznak.