Az ügyészség a Gede Testvérek Bt. két tagját, Gede Tibort és Gede Sándort antiszemita, a zsidóság elleni gyűlöletre uszító művek reprint kiadásban való megjelentetése miatt közösség elleni izgatással és különleges személyes adatokkal való visszaéléssel vádolja.

A vádhatóság szerint a kiadó által megjelentetett Bosnyák Zoltán: Magyarország elzsidósodása, Marschalko Lajos: Kik árulták el 1918-ban Magyarországot?, Hermann Fehst: Bolsevizmus és zsidóság, valamint Johannes Öhquist: A Führer birodalma című művek a zsidóság elleni gyűlöletre uszítanak. Kolosvári-Borcsa Mihálynak A zsidókérdés magyarországi irodalma című alkotása pedig az ügyészség szerint az antiszemita történeti fejtegetés után faji eredetre, nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozásra, politikai véleményre vonatkozó adatokat hoz jogellenesen nyilvánosságra.

A könyvek uszító jellege – az ügyészség szerint – abban nyilvánul meg, hogy látszólag az értelemhez szólnak, jórészt statisztikai adatok felhasználásával, tartalmuk azonban valójában az olvasók érzelmi világára hat, heves ellenséges érzelmet szítva, s nem egy esetben tevékeny gyűlöletre is sarkallnak. A nyilas irodalommal kapcsolatos vizsgálatot a Fővárosi Főügyészség több feljelentés alapján kezdte meg, és ez végül vádemeléssel zárult – írta a Népszabadság.

A Magyar Fórum 2001 márciusában írt a Gede testvérek elleni nyomozásról. A két testvér által megjelentetett műveket a cikk szerzője a következő képpen méltatta: “A nemzeti oldal olvasóközönsége előtt nem kell bemutatni a Gede testvéreket, Sándort és Tibort, akik hosszú évek óta színvonalas minőségben juttatják el hozzánk azokat az olvasmányokat, amelyeket több generáción át tiltottak.”

A cikk szerzője megemlíti, hogy Gede Sándor “felnőttkorára teljesen elveszítette látását, bár gyermekként is csupán fényt és árnyékot érzékelt. Így még inkább felemelő, hogy egy világtalan embernek volt fontos a látók szemét felnyitni, s megmutatni, hogyan kell látnunk, nem csupán néznünk.” A kiadott könyvekről pedig azt írja: “Gondosan válogatva igyekeznek tartalmas és mélyebb gondolatokra ösztönző remekműveket elénk tárni, amelyek olvasása talán segíthet a ma még inkább összekuszálódott történelmi viszonyok között eligazodni, identitástudatunkat erősíteni.”