Magyarország európai uniós csatlakozásáról ügydöntő népszavazást kell tartani, és ennek érdekében még az idén ősszel módosítani kell az alkotmányt – erre a következtetésre jutott a Medgyessy Péter miniszterelnök által felkért, az uniós csatlakozás alkotmányjogi és egyéb közjogi feltételeinek kidolgozásával foglalkozó szakértői munkabizottság.

A testület elnöke, Vörös Imre volt alkotmánybíró, egyetemi tanár szerdán tájékoztatta az MTI-t. A bizottság ajánlásaiban rámutatott: a csatlakozási szerződés tervezetének folyamatban lévő véglegesítése már hamarosan lehetővé teszi, hogy a 2003 tavaszán megtartandó népszavazáson felteendő kérdéshez – amely arra vonatkozik, a választópolgár egyetért-e azzal, hogy Magyarország az Európai Unió tagjává váljék –
tájékoztatót mellékeljenek, amelyből a szavazópolgárok számára a csatlakozás tétje, mibenléte világossá válik. – Az alkotmány módosítása az EU felé azt is világossá tenné, hogy egyfelől a Magyar Köztársaság alkotmányjogilag-közjogilag is készen áll a csatlakozásra, a magyar állampolgárok milliói pedig tisztán láthatnák, hogy a csatlakozás nem korlátozza szuverenitásunkat, hanem alkotmányos garanciák mellett történik – érvel a bizottság.