Az utazási iroda engedélyét már két hete felfüggesztette a Gazdasági Minisztérium, sőt néhány napja törölték is a céget az utazási irodák lajstromából, ám ezt nem hozták nyilvánosságra, mert – mint a minisztériumban mondják – attól féltek, hogy a hír más cégeket is veszélybe sodorhat.

A West Travel utazási iroda működését a gazdasági minisztérium az idén kétszer, legutóbb májusban ellenőrizte, okleveles könyvvizsgálókkal. Akkor mindent rendben találtak. Augusztus 14-én viszont a tulajdonos bejelentésére felfüggesztették a West Kft. tevékenységét, majd 23-án törölték az irodát. Mindezt azonban titokban, az ügyfelek tájékoztatása nélkül. A gazdasági minisztérium azzal érvvel, így volt kisebb a kár. Ha ugyanis előbb kiderül, más utazási irodák is veszélybe kerültek volna. “Sajnos az a tapasztalatunk, hogy nem akarok országot megnevezni, a szálloda fogja és kirakja a magyarokat, hiába van a szálloda kifizetve, fogja és kirakja, és ez lavinaként mehetett volna tovább” – nyilatkozta Andor Györgyné, a minisztérium főosztályvezetője.

A Menthol utazási irodának így is hétmillió forintos kárt okozott a West Travel. A Menthol biztosította ugyanis a charter járatokon a helyeket. Egy ideje azonban a West Travel ezekért nem fizetett. A Menthol kárát pedig még a biztosító sem téríti. “Az utazási irodák óriási összegeket fizetnek a biztosításért, majd amikor valamelyik cég tönkremegy, akkor a biztosító csak az utasokért áll helyt, illetve az utasokat kártéríti, és az utazási irodák ott maradnak egy óriási csődtömeggel, amelyet egy másik utazási iroda felelőtlen tevékenysége okozott” – mondta Szécsényi István, a Menthol Utazási Iroda igazgatója. A Gazdasági Minisztérium azt ígéri: a biztosító tárgyalni fog a pórul járt cégekkel valamiféle kárenyhítésről.