A leendő filmtörvény szakmai koncepciója együtt kezeli a mozit, a videót és a televíziót azzal az alapvető céllal, hogy ezeken a csatornákon keresztül új és minőségi magyar filmek kerüljenek a nézők elé – tájékoztatta Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára az MTI-t annak kapcsán, hogy a koncepciót augusztus közepén elbírálásra átadták a kulturális minisztériumnak és a pénzügyi tárcának.

  • Azt szeretnénk, hogy a magyar nézők magyar filmeket láthassanak – fogalmazott a szakember, aki úgy véli: az az irodalom vagy információ, amely nincs mozgóképen, a szélesebb közönség számára szinte nem is létezik. A Filmszakmai Kerekasztal több hónapi egyeztetésének eredményeként olyan tervezet készült, amely teljes keresztmetszetében foglalkozik a filmkészítéssel – mondta, hangsúlyozva, hogy a szóban forgó koncepció a legális és felelős szakmai szervezetek egyeztetett álláspontját tükrözi. A koncepció a nézői igényekre és a szakma szellemi kapacitására tekintettel határozza meg a gyártás feltételeit. A forgalmazást illetően országos Art-mozi hálózat, s ahhoz kapcsolódva DVD-kölcsönző hálózat kiépítésére tesznek javaslatot.

A jogszabályi elképzelés kiemelten kezeli a szakmai infrastruktúra kérdését: a cél az, hogy az egyelőre állami tulajdonban lévő filmes vállalatok rekonstrukciós lehetőséget kapjanak. A koncepció kitér az archiválásra is, a filmesek szándéka szerint a filmarchívumhoz kerülnének a régebbi magyar filmek jogai, s azok bevételeiből lehetne fedezni a felújításokat, rekonstrukciókat. Külön keretet kívánnak biztosítani továbbá a magyar filmek külföldi reklámozására. A Filmszakmai Kerekasztal elképzelései szerint a szakmai cégek bejegyzésére, valamint a korosztály-besorolásra a kulturális minisztérium kebelében filmfőosztály jönne létre. Szomjas György úgy véli, hogy a filmtörvény és azzal együtt a vázolt elképzelések 2004-től válhatnak működőképessé: a koncepció arra az évre 15 milliárd forintos támogatást körvonalaz a filmszakma egésze számára. Ezen belül a filmgyártásra 9,6 milliárd forintot igényelnek – tette hozzá. Mint mondta, a 2003-as – átmenetinek tekintett – évben ennek az összegnek mintegy 60 százalékát szeretnék megkapni.

A Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára szerint a filmes támogatás elosztása tekintetében a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumi rendszerén alapvetően nem kívánnak változtatni, bár a tévéfilmek esetében valószínűleg külön szakkollégiumot kell majd létrehozni. (A költségvetési források 90 százalékának címzettje és elosztó szervezete az MMK.) Szomjas György értékelése szerint a szakkollégiumok eddig nyitottan, magas színvonalon működtek, lehetőséget adtak fiatal filmeseknek az elindulásra. A koncepció szerint a költségvetési támogatás “ellentételezéseként” a filmszakma egyebek között vállalja, hogy évente 1,5-2 millióan nézik majd meg a magyar filmeket, sikeres és minőségi magyar tévés produkciók készülnek, illetve a klasszikus és új magyar, valamint európai filmes értékek elérhetővé válnak az Art-mozikon és az iskolákon keresztül. A jogszabályi elképzelés ígérete szerint a magyar film nemzetközi viszonylatban az országimázs alakítása szempontjából az irodalommal és a komolyzenével egyenértékűvé válik.

A filmrendező szerint – ha a minisztérium egyetért a koncepció alapvonalaival és a kért támogatások nagyságrendjével – heteken belül kezdetét veheti a kodifikáció. Szomjas György az MTI kérdése nyomán azt is elmondta, hogy információi szerint a kulturális tárca elfogadta Grunwalsky Ferenc operatőr-rendező jelölését az MMK kuratóriumi elnöki posztjára, az alapszabály-módosítási kötelezettség következtében jelenleg a cégbírósági bejegyzés zajlik.