Két évig nyomozás után a magyar rendőrség 29 gyanúsított ellen nyújtott be vádemelési javaslatot egy nemzetközi csalási ügyben. Két holland férfi alapította azt a céget, amely több európai országban is megjelent, és hatalmas tőzsdei nyereséget ígérve, összesen 1,7 milliárd forintot csalt ki befektetőktől.

Két évig tartó nyomozás után sikerült leleplezni a rendőrségnek egy céghálózatot, melynek tagjai összesen 1,7 milliárd forintos kárt okoztak. A csalássorozat azzal indult, hogy két holland férfi 1998-ban, az USA-ban alapított egy céget, amelyről azt állították, hogy tőzsdézni fog, valójában azonban soha nem mentek a tőzsdére. A cég székhelyét később egy karibi szigetre helyezték át, és több európai országban – köztük Magyarországon is – kisebb cégeket hoztak létre, hogy befektetőket keressenek.

A befektetők keresésére alapított cégekhez fiatal, pénzügyi ismeretekkel rendelkező munkatársakat vettek fel, akiknek az volt a feladatuk, hogy cégvezetőket hívjanak fel, és győzzék meg őket, hogy érdemes befektetni a pénzüket. Az alkalmazottaknak azt kellett mondani, hogy az amerikai tőzsdéken forgatják meg a pénzüket, és 67 százalékos nyereségre lehet számítani. A valójában egyáltalán nem tőzsdéző cég összesen 1,7 milliárd forintos kárt okozott, de csak 130 millió forintot és két autót tudott lefoglalni tőlük a rendőrség. Az ügy 29 gyanúsítottját 594 rendbeli csalással gyanúsítják. Két embert letartóztattak, ketten házi őrizetben vannak, két gyanúsítottat köröznek, egy pedig hollandiai kiadatásra vár. A többiek szabadlábon védekeznek.