Szeptember 15. és október 15 között lehet majd szavazni a második magyar Nagy Testvér Díjra a http://hu.bigbrotherawards.org internetes címen.
A Nagy Testvér Díjat (Big Brother Awards) A Privacy International hozta létre 1998-ban, és minden évben azok “érdemlik ki”, akik a legtöbbet tették az emberek elektronikus magánszférájának megsértéséért, illetve a különféle megfigyelő rendszerek kiépítéséért.

Pozitív e-privacy díj annak jár, aki a leghatározottabban lépett fel az elektronikus magánszféra védelméért. Eddig Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Finnországban, Franciaországban és Svájcban, illetve – a volt szocialista országok közül egyedül – Magyarországon osztottak ki Nagy Testvér Díjat. Külföldön többek között az FBI, a Microsoft és Aschroft amerikai igazságügyi miniszter kapott Nagy Testvér Díjat. Az internetes jelölések és szavazatok figyelembe vételével idén is neves közéleti személyiségekből álló zsűri fog dönteni arról, hogy ki a “legméltóbb” a Nagy Testvér Díjra a magyar cégek, közintézmények és magánszemélyek közül.

A tavalyi “nyertesek” az alábbiak voltak: az állami szervek kategóriájában: Igazságügyi Minisztérium (az iskolák bekamerázását lehetővé tevő törvénytervezetért) cégek kategóriájában: Tesco-Global Rt Budaörs (az alkalmazottak kamerás megfigyeléséért) magánszemélyek közül: Répássy Róbert képviselő (a lex Répássy-ért) közönségszavazatok kategóriája: Országimázs Központ (az Milleniumi Országjáróval kapcsolatos adatkezelésért) Pozitív e-privacy díjat kapott: Majtényi László volt adatvédelmi biztos. A Nagy Testvér Díj átadását a SOROS alapítvány támogatja. A díjátadóra november 7-én kerül sor.