Az írek októberben újra népszavazáson mondhatnak véleményt az EU jövőjéről, a nizzai szerződésről. Ha a “nem” kap többséget, az a csatlakozásra várók, köztük Magyarország számára súlyos következményekkel járhat.

Az ír kormány ezen a héten beterjeszti országa törvényhozása elé a nizzai szerződés ratifikálását szolgáló referendum-javaslatát – ezt Brian Cowen, az ír diplomácia vezetője jelentette be az EU-országok külögyminisztereinek két napos dániai tanácskozásán. Cowen tájékoztatást adott az írországi helyzetről, s azokról az erőfeszítésekről, amelyeket kormánya tesz a referendum kedvező eredménye érdekében. Az ír parlament legfeljebb két hétig vitatkozik az előterjesztésről, s várhatóan nehézségek nélkül elfogadja azt, ám a hivatali teendők miatt a népszavazás legkorábbi dátuma október 18-a lehet. Mivel ez az időpont alig előzi meg az október 24-25-i brüsszeli EU-csúcstalálkozót, elképzelhető, hogy a referendum időpontjának kitűzésekor ezt figyelembe veszik, és a népszavazással megvárják az EU-csúcsot. Günter Verheugen bővítési biztos úgy nyilatkozott: kedvezőbb lenne, ha a népszavazásra már a csúcstalálkozó előtt sor kerülne, de ez ír belügy és az EU tiszteletben tartja a döntést.

Cowen megígérte, hogy a referendum időpontja nem fogja befolyásolni a csatlakozási folyamat tervezett menetrendjét. Természetesen nem mondhatta ugyanezt a népszavazás eredményéről, amellyel kapcsolatban az elmúlt hetekben számos pesszimista vélekedés hangzott el a nemzetközi sajtó mértékadó orgánumaiban. Mint ismeretes: az EU bővítésének feltétele volt, hogy először a szervezet működésének kereteit kell rögzíteni, s az ezt tartalmazó nizzai szerződést minden tagállamnak jóvá kell hagynia. Egyedül Írországban kellett ehhez népszavazás, a többi EU-tagállamban elegendő volt a törvényhozás jóváhagyása. Nagy meglepetésre a tavaly június 7-i referendumon az írek 54:46 arányban elutasították a nizzai szerződést. Amennyiben most is a “nem” kap többséget, az EU bővítésének folyamata veszélybe kerülhet, egyelőre le is vehetik a napirendről, de mindenképpen csúszást szenved.

Az utóbbi időben nem publikáltak olyan közvélemény-kutatást Írországban, amely megfelelő eredménnyel kecsegtetett volna a második népszavazást illetően, s a kormány is meglehetősen későn kezdett propagandakampányt Nizza mellett. Ennek fő eleme egyébként immár az, hogy újabb elutasítás esetén Írország elszigetelődhet az EU-n belül, befolyása a döntésekre jelentősen csökken, s ez konkrét gazdasági következményekkel járhat az ország számára. A hátralévő hetekben tovább folytatják a propagandamunkát, s a kampányba immár a kormány tagjai is közvetlenül bekapcsolódnak. Eközben a hét végén az EU-külügyminiszterek újólag megerősítették, hogy a bővítés menetrendje nem változott: a tagjelöltekkel az év végéig szeretnék lezárni a tárgyalási folyamatot, hogy jövő tavasszal már a csatlakozási szerződéseket is aláírhassák a partnerek.