Erik Jürgens, a kedvezménytörvényt elemző jelentés szerzője esélyt lát arra, hogy a magyar fél az Európa Tanács jövő januári parlamenti közgyűléséig a felvetett elvárásoknak megfelelően módosítja a vitatott jogszabályt, s ezért a kérdés most nem kerül a szeptemberi közgyűlés plénuma elé – tudta meg az MTI strasbourgi forrásból.

Az Európa Tanács székhelyéről kapott tájékoztatás szerint a közgyűlés jogi bizottságának hétfői ülésén az a megállapodás körvonalazódott, hogy Jürgens holland jelentéstevő decemberig készíti el összegező beszámolóját a kedvezménytörvényről. Mint a vita során Jürgens kifejtette, ez idő szerint elképzelhetőnek tartja, hogy a következő hónapokban törvénymódosítás eredményeképpen nyugvópontra jut a magyar-román és magyar-szlovák vita, s ebben az esetben a probléma megszűntének tényét rögzítheti jelentésében.

Ha nem sikerül a kedvezménytörvényt a román és szlovák igényekkel és a velencei bizottság állásfoglalásában tett észrevételekkel összhangban módosítani, a januári közgyűlés teljes ülése elé terjesztik az ET-tagállamok közötti nézeteltérés kérdését. A jogi bizottság hétfői ülésén a Jürgens-jelentést kezdeményező román és szlovák ET-küldöttség képviselői eredetileg azt akarták elérni, hogy a hónap végén esedékes ET-közgyűlés napirendjére tűzzék a témát.

Tabajdi Csaba, az ET parlamenti közgyűlésén részt vevő magyar országgyűlési küldöttség vezetője írásban és szóban egyaránt arról tájékoztatta a jelentéstevőt és a jogi bizottságot, hogy az új magyar kormány kész változtatni törvényen, úgy hogy lehetőség szerint beépítse a végrehajtási rendeleteket, a velencei bizottság megállapításait, a magyar-román memorandumban foglaltakat és azokat a megegyezéseket, amelyek a magyar-szlovák tárgyalások eredményeként időközben megszületnek. A határon túl élő magyaroknak kedvezményeket kínáló törvényt, amelynek több pontját kifogásolják román és szlovák részről, az előző törvényhozás szavazta meg tavaly nyáron.

A jogszabály visszavonásának kérdése, amely az első Jürgens-jelentésben még szerepelt, ezúttal nem merült fel – mondták el az MTI érdeklődésére Strasbourgban. Tabajdi Csaba az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában jelezte: Kényes és nehéz feladat lesz a nemzetközi kritikák elhárítása és a törvény körültekintő módosítása. Nehezen védhetjük meg jogos nemzeti érdekeinket, ha 2-3 hónapon belül nem módosítjuk a kedvezménytörvényt.