Az elmúlt négy évben a rendőrségi erőfeszítések nyomán 45 százalékkal csökkent Budapesten az autólopások száma, de így is évi 6-7 ezer ilyen eset fordul elő; e bűncselekmények további visszaszorításáról kezdődött kedden nemzetközi tanácskozás Monoron.

A konferenciát 24 európai ország fővárosa szakembereinek részvételével a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezte. Balla Béla ezredes, a rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója az MTI-nek elmondta: nemzetközi összehasonlításban Budapest helyzete viszonylag kedvezőnek mondható, az eltulajdonított járművek 25-30 százalékát rövid időn belül megtalálják, és visszajuttatják eredeti tulajdonosuknak.

A lopások elleni hatékonyabb küzdelemhez azonban szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség, ezért most egyebek mellett arról lesz szó a tanácskozáson, hogy az uniós országokban már megvalósult egységes autó-adatnyilvántartási rendszerhez a BRFK is hozzáférhessen. Más országokkal az együttműködés azért is elengedhetetlen – húzta alá – a bűnügyi igazgató -, mert a gépkocsi-lopásra szakosodott szervezett bűnözők hatóköre egyre kiterjedtebb, a nálunk és Nyugat-Európában ellopott autók nagy részét orosz, jugoszláv piacon igyekeznek értékesíteni, illetve Bulgárián át az arab országokban eladni.

Kökényesi Antal vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya a tanácskozás megnyitóján jelezte: a lakosság mindinkább elvárja a rendőröktől, hogy gyorsan, eredményesen reagáljon az új bűnözési jelenségekre. Megemlítette, hogy ilyenek például a sokakat érintő, egyre szaporodó trükkös autólopások is. Ez ellen igen hatékonyan lépett fel az 1999-ben alakult Gepárd-csoport, amely rövid időn belül jó eredményeket ért el, és a vezérőrnagy közlése szerint munkája ma már külföldön is elismerést vált ki.

A bűnözés visszaszorításához a nemzetközi együttműködés elmélyítése azért is fontos – emelte ki Kökényesi Antal -, mert az EU-hoz csatlakozva Magyarország lesz az unió keleti határa, és a magyar hatóságokra több feladat hárul az autólopások felderítésében, illet a kocsik visszaszerzésében is. – Ehhez pedig közös intézkedésekre, az információk megfelelő cseréjére is szükség van – hívta fel a figyelmet.