A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) attól tart, hogy a terrorizmus elleni világméretű hadjárat csorbítja a szabadságjogokat Európában és Amerikában.

A világ legnagyobb újságíró szervezetének brüsszeli központjában kiadott nyilatkozatban az IFJ aggodalmát hangoztatja amiatt, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok a parlamentek és a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyal az igazságügyi, főleg büntetőügyi együttműködésről.

A terrorizmus elleni összefogás jegyében az Egyesült Államok és a tizenötök megállapodásra törekszenek a nyomozati és büntető eljárások összehangolásáról, közös bűnüldöző akciókról. Az IFJ azért figyeli aggodalommal ezt a készülődést, mert “a parlamenti felügyelet és a kellő nyilvánosság ellenőrzése alól kivont együttműködés olyan elfogadhatatlan titkolózást jelent, amely lefokozza a demokráciát”.

Az IFJ nyilatkozatában emlékeztet: a polgári és politikai szabadságjogok európai érvényesülését figyelő Statewatch nevű független civil szervezet megtudta, hogy a két fél igazságügyi együttműködési tervezetében olyan dolgokról is szó van, amelyek közvetlenül kihatnak a szabadságjogokra, így a halálbüntetésről, a kiadatásról, közös európai-amerikai nyomozó csoportok alakításáról, házkutatások, lefoglalások és telefonlehallgatások egységesített szabályozásáról.

Az IFJ már bírálta az EU miniszteri tanácsát amiatt, hogy nem hajlandó betekintést engedni a készülő együttműködéssel kapcsolatban született dokumentumokba. A megállapodás tervezetét részletesen megvitatják az EU-tagállamok igazságügyi és belügyminisztereinek jövő heti nem hivatalos koppenhágai értekezletén, s ezen részt vesz John Ashcroft amerikai igazságügyi miniszter is.

Aidan White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség főtitkára nyíltan kimondta, hogy szerinte az “elmúlt év folyamán már megnyirbálták a hagyományos szabadságjogokat az úgynevezett terrorizmus elleni hadjárat jegyében”. Most pedig félő, hogy a titkos alkudozás érdekében félreteszik a nyíltabb kormányzásra vonatkozó ígéreteket is.