Nem jelent meg a szerdai tárgyaláson a hitelek meg nem fizetése miatt több tízmilliós kárt okozó csalássorozattal vádolt Zalatnay Sarolta, ezért a Fővárosi Bíróság (FB) elrendelte komplex orvosi vizsgálatát, amely kiterjed arra, hogy a művésznő képes-e egyáltalán megjelenni a tárgyalásokon, de arra is, milyen a börtöntűrő képessége.

Zalatnay Sarolta ügyvédje a tárgyaláson elmondta: a művésznő kedden rosszul lett, szerdai távolmaradását orvosi igazolással kívánja kimenteni. A bíróság azonban szükségesnek találta az alapos igazságügyi, orvos szakértői vizsgálat elrendelését. A bizonyítási eljárás vége felé tartó büntetőügyben már kitűzött tárgyalások elmaradnak, és leghamarabb 6-8 hét múlva folytatódhat a per. Zalatnay Sarolta a napokban a nyilvánosság előtt, illetve a tárgyalóteremben is ígéretet tett arra, hogy az általa okozott kár egy részét, tízmillió forintot megfizet, de a legutóbbi, a hétfői tárgyaláson sem tudta ezt igazolni. Az okozott kár enyhítését, megtérítését a büntetéskiszabás során igen nyomatékos enyhítő körülményként veszi figyelembe a bíróság.

A tavaly márciusban megkezdődött büntetőperben az ügyészség 1996-97-ben történt cselekmények miatt vádolja csalássorozattal, hitelezési csalással, továbbá tartozás fedezetének elvonása, gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása, illetve magánokirat-hamisítás bűncselekményével a művésznőt. A vád szerint a Zalatnay Sarolta által akkoriban vezetett cégek pénzügyi nehézségei, behajthatatlan kintlevőségei miatt az énekesnő magas kamatra vett fel sok tízmillió forintnyi hitelt több tucat magánszemélytől. A pénzükre váró hitelezők között van a perben korábban tanúként meghallgatott Rácz Károly, művésznevén Terry Black. A hitelfelvételeket Zalatnay Sarolta részben saját maga személyesen intézte, részben viszont közvetve A és M Pénzügyi Tanácsadó Kft.-n keresztül. A cég két alapítója, illetve egy a kft. nevében ügyvédként eljáró személy szintén vádlott az ügyben.

Az ügyészség szerint az A és M kft. hirdetésben toborozta a befektetőket és a tőkeigénylőket, extraprofitot, garantált szerződéseket ígérve nekik. Egy másik ügyben az ügyészség szerint Zalatnay Sarolta fiktív gépkocsi-adásvételi szerződéssel teremtett fedezetet többmilliós hitelhez. Zalatnay Sarolta az eljárás során jórészt tagadta bűnösségét, másfelől azt hangsúlyozta, hogy szándékosan nem akart senkinek kárt okozni, továbbá védekezett azzal is, hogy saját vállalkozásainak is tetemes behajthatatlan kintlevőségei voltak. A vádbeli cselekmények kapcsán akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható.