Tizenkét céget – köztük ismert bankokat és cigarettagyártókat – perelt be Deadria Farmer-Paellmann amerikai fekete aktivista. A listán ott van a híres Lloyd’s biztosító és a J.P. Morgan bankház is. A jogászok szerint nyerni nincs sok esélye, de lobbizáskor jól jöhet a kereset.

New Yorkban és San Franciscóban kezdeményezett eljárást Farmer-Paellmann, aki a rabszolgák munkaerejét annak idején kihasználó cégekkel egy jótékonysági alapba fizettetné be a szerinte jogtalan profitot. Szakértők szerint közvetlen pernyerésre nincs esélye, mivel a vállalatok az akkori törvényeket nem sértették meg, de az elképzelhető, hogy imidzsük védelmében egyes nagy társaságok mégis hajlandóak lesznek valamennyit jótékonykodni. Hasonló kereseteket fognak rövidesen benyújtani Illinois-ban, Texasban és Louisianában. A régóta tervezett akciót idén márciusban indították egy New York-i bíróságon. Az a per azóta is függőben van.

A fekete aktivisták szerint a megvádolt cégek vétkesek az emberi jogok megsértésében és “a rabszolgaság embertelen és immorális intézményén” keresztül jogtalan nyereség megszerzésében. A felperesek hozzáférést szeretnének kapni a vállalatok könyveléséhez, hogy kideríthessék, pontosan mely összegek származtak a rabszolgákból. Ezt az összeget követelik a perben, illetve meg nem határozott összegű kártérítést kérnek.

Az érintett társaságok: a J.P Morgan Chase & Co., a Lehman Brothers Holdings Inc. és a Brown Brothers Harriman befektetési bankok, az American International Group Inc. és a Lloyd’s biztosítók, a Union Pacific Corp. és a Norfolk Southern Corp. vasúttársaságok, a R.J. Reynolds Tobacco Holdings Inc., a Brown & Williamson Tobacco Corp és a Liggett Group Inc. dohánygyárak, valamint a dohánnyal és biztosítással egyaránt kereskedő Loews Corp. A rabszolgaperekhez a mintát a második világháború alatt legyilkolt zsidók hozzátartozóinak német és svájci társaságok elleni sikeres fellépése adta.