Oroszország, Kanada és Kína kedden a johannesburgi Föld-csúcson jelezte, hogy támogatják az üvegházhatást előidéző károsanyag-kibocsátást korlátozó kiotói egyezményt.

Mihail Kaszjanov orosz kormányfő bejelentette, hogy Moszkva hamarosan – lehet, hogy még ebben az évben – ratifikálja a dokumentumot. Jean Chrétien kanadai kormányfő szintén arról számolt be, hogy országa még az év vége előtt kezdeményezi törvényhozásában az egyezmény ratifikálását. Csu Zsung-csi kínai miniszterelnök kedden arról tájékoztatta a környezetvédelmi csúcstalálkozó küldötteit, hogy a pekingi kormány már ratifikálta a kiotói egyezményt. Az eddig 55 állam által ratifikált dokumentum arra kötelezi a fejlett ipari országokat, hogy 2012-re öt százalékkal csökkentsék az 1990-es szint alá széndioxid-kibocsátásukat.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke meg van győződve arról, hogy hosszú távon az Egyesült Államok közeledik majd az Európai Unióhoz a kiotói egyezmény kérdésében. Az uniós politikus sajnálkozását fejezte ki a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos amerikai állásponttal kapcsolatban, mert – mint mondta – a klímaváltozással összefüggő kérdések rendezése világméretű összefogást igényel. Hosszú távon azonban közelednek majd az amerikai és az európai álláspontok – tette hozzá.

Az Európai Unió kedden Johannesburgban partneri kezdeményezést javasolt az ivó- és tisztított vízhez való jobb hozzáférésre, valamint a szegénység csökkentésére, amelyben az állami és a magántőke is részt vehetne. Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő, az EU soros elnöke elmondta, hogy számos országban a vízhez való hozzáférés kincsnek számít. A világon azonban mintegy 1,4 milliárd ember nem jut ivóvízhez, és 2,5 milliárd nem ismeri a tisztított víz fogalmát. Az ivóvíz pedig elengedhetetlen a lakosság egészségének megőrzéséhez – hangoztatta a dán politikus.