A felelősség és a kárérték megállapításának céljával folytatódott a Magyar Állam pere a tiszai ciánszennyezésért felelős romániai, ám részben ausztrál tulajdonú Aurul cég ellen a Fővárosi Bíróságon – jelentette az X-Press.

Az alperes szakértői szerint objektív felelőssége van az Aurulnak a katasztrófa bekövetkezésében, azonban a Magyar Állam által megállapított kárértéket túl magasnak tartják. Az Aurul szakértői túlzottnak tartják a magyar szakértői iratban szereplő cianid-koncentrációt, a levonulás időtartamát és a pusztulási adatokat egyaránt. A Magyar Állam részletesen indokolt kárigényét az Aurul képviselője tételenként megkérdőjelezte, illetve azokhoz többletanyagokat, további információkat kért. A tárgyaláson az Aurul ügyvezetője, Juliu Chiorean elismerte, hogy “továbbra is veszélyesen magas a cián-koncentráció” a nagybányai zagytározóban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy cége az ott tárolt víz biztonságosan kezelhető, folyik a tározó korszerűsítése, vész esetére pedig rendelkezésre áll egy vésztározó.

Az Aurul ausztrál-román cég szakértői többek között tudni szeretnék, milyen volt a Tisza állapota a kár előtt, valamint kár után, illetve, hogy mekkora szokott lenni a természetes elhullás. Szakértőik szerint olyan halakat is feltüntettek a magyarok, amelyek szerintük nem élnek természetes körülmények között a Tiszában. Az Aurul szakértői szerint a magyarországi halászati tilalom indokolatlanul hosszabb volt a szükségesnél. Az alperes a valós kárérték megállapításához kéri az elmaradt adóbevételek adatain kívül az előző évek adóadatait is.