Ambrus Attila, az első fokon tizenöt év fegyházra ítélt whiskys rabló másodfokú büntetőpere csütörtökön kezdődik a Legfelsőbb Bíróságon.

Ambrus Attila vonatkozásában a vád és a védelem egyaránt fellebbezett a Fővárosi Bíróság 2000 decemberében kihirdetett nem jogerős ítélete ellen. A vád szerint Ambrus Attila több társával a 90-es években mintegy harminc fegyveres rablást hajtott végre pénzintézetek sérelmére és összesen csaknem 200 millió forintos kárt okozott. Ezért, illetve lőfegyverrel visszaélésért és fogolyszökésért ítélte el az elsőfokú bíróság Ambrus Attilát. Felmentette ugyanakkor a több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja alól, mert elfogadta azt a védekezést, hogy a whiskys csak üldözőit akarta megijeszteni, amikor levegőbe lőtt. Az esetnél senki nem sérült meg. Az elsőfokú bíróság enyhítő körülményként értékelte Ambrus Attila feltáró jellegű őszinte vallomását, amely alapján több ismeretlen tetteses bűncselekményre fény derült, továbbá hogy megbánást tanúsított és jórészt elismerte a rabolt pénz összegét. Ugyanakkor a testület súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlottak folytatólagosan és üzletszerűen követték el a bűncselekményeket.

Az ügyészség fellebbezésében kéri a több emberen elkövetett emberölés kísérletének megállapítását, továbbá annak büntetőjogi értékelését is, hogy a whiskys több biztonsági őrtől elvette fegyverét. Ez alapján súlyosabb, akár 20 éves szabadságvesztés kiszabása is lehetséges. Ambrus Attila ügyvédje az MTI érdeklődésére elmondta: fellebbezésükben részben azt kérik a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy utasítsa el az ügyészi indítványokat, részben pedig azt, hogy értékelje nyomatékosabb enyhítő körülményként Ambrus Attila feltáró jellegű beismerő vallomását. Magyar György ügyvéd példaként megemlítette: egy testvérpár kilenc hónapja tartó előzetes letartóztatás után annak köszönhette szabadlábra kerülését, hogy Ambrus Attila beismerte az ő terhükre rótt cselekményt is.

  • Ambrus Attila elfogása után kért egy térképet és 24 órán át mondta, mutatta a rendőröknek, hol követett el rablást. Megtehette volna, hogy hallgat és akkor bizonyára sokan még mindig bent ülnének – jegyezte meg Magyar György. Hozzátette: a védelem álláspontja szerint a bíróság ezt a körülményt nem vette figyelembe kellő súllyal a büntetés kiszabásakor, mint ahogyan az enyhítés mellett szól a whiskys büntetésének belső és külső aránytalansága is. – Mind a más hasonló, vér nélküli rablások ügyében született ítéletekhez, mind pedig Ambrus Attila vádlott-társainak büntetéséhez képest eltúlzottnak tartjuk a 15 évet – hangsúlyozta Magyar György.

Ambrus Attila egyébként fogva tartása idején személyiségi jogi pert indított a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) ellen és tavaly jogerősen megnyerte. A whiskys azért perelt, mert a büntetés-végrehajtás hónapokig nem engedte megjelenni a Plaboy magazinnak adott interjúját. Utóbb ugyan hozzájárultak az interjú közléséhez, amely októberben meg is jelent, ám az ítélet kimondta: indokolatlanul korlátozták Ambrus Attila személyiségi jogait. A bíróság erkölcsi elégtételként arra kötelezte a BVOP-t, hogy parancsnoka útján magánlevélben fejezze ki sajnálkozását a történtek miatt.