Az igazságügy miniszter “körömszakadtáig” küzdeni fog a bíráknak kilátásba helyezett ötvenszázalékos béremelésért – derül ki Bárándy Péter, a Népszabadságnak adott nyilatkozatából. A miniszter kitérő választ adott a lap arra a kérdésére, mi lesz, ha tárcája elbukik a költségvetési alkufolyamat során.

A jövő évi költségvetés készülő tervezetében egyelőre nem szerepel a bíráknak már bejelentett 50 százalékos béremelés fedezete – írja a keddi Népszabadság. “Körömszakadtáig küzdeni fogok a bíráknak nyilvánosan többször megígért 50 százalékos illetményalap-emeléséért” – nyilatkozta hétfőn a lapnak Bárándy Péter igazságügy-miniszter arra a terjedő hírre reagálva, amely szerint kilátásba helyezte volna a lemondását, ha elmarad a megígért bírói illetményemelés. Bárándy: számára nehezen lenne elviselhető, ha nem teljesülne a bíráknak tett ígéret.

Ez ugyan nem szerepel szó szerint a kormányprogramban, de korábban elhangzott már számos fórumon még azt megelőzően is, hogy őt Bárándy Pétert miniszterré kinevezték volna. Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy mit tesz akkor, ha elbukik a költségvetési alkufolyamat során. Bárándynak nem presztízskérdés a bírói béremelés; azért tartaná rendkívül fontosnak a bérnövekedést, mert a jobboldali kormány éveken át alig emelte a bírák fizetését, s az akkori ellenzék szerint ezzel mintegy nyomás alatt is tartotta a testületet. A koalíciós képviselők az előző ciklusban hangsúlyozták: a bírói függetlenség egyik garanciájának tekintik a megfelelő nagyságú javadalmazást, és megválasztásuk esetén ezt garantálják is.

Máté Dániel, a pénzügyi tárca szóvivője lapunkkal azt közölte: a bírák béremeléséről folyamatosan egyeztetnek az igazságügyi tárcával. Várják a választ a Pénzügyminisztérium négy kereset-emelési variációjára. Hozzátette: a béremelési keretszámok nem véglegesek a büdzsé tervezetében; minden intézménytől várják a létszámadatokat, amelyek ezeket még befolyásolhatják.