A Budai Központi Kerületi Bíróság ideiglenes intézkedéssel eltiltotta a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft.-t attól, hogy a Gellért-hegyi Citadella területén bármilyen további beruházási tevékenységet végezzen.

Molnár Zoltán, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója elmondta: az augusztus 29-én kelt nem jogerős, peren kívüli végzést hétfőn kapta kézhez. A magyar állam képviseletében a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2002. június 28-án indított birtokvédelmi keresetet a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. ellen. A KVI azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg: a kft. megfosztotta a magyar államot a birtoklástól. Kérte továbbá az eredeti birtokállapot helyreállítását, illetve azt, hogy tiltsa el az építtetőt a további jogsértéstől. A KVI azt is indítványozta, hogy a kereseti kérelem elbírálásáig soron kívül tiltsák el a kft.-t a Citadella területén bármilyen beruházási tevékenységtől.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság időközben szintén nem jogerős végzésben felfüggesztette a KÖH bontási határozatának azonnali végrehajthatóságát, a kft. így abbahagyta a panorámaterasz leszerelését és bontását. Hozzátette, hogy a mostani BKKB végzés – magyar államnak igazat adó – jogi tartalma ettől függetlenül ugyanaz. Tájékoztatása szerint a magyar állam kontra Citadella 4-u Kft. birtokvédelmi perben október 18-ra tűzték ki a tárgyalást. Az építtető társaság a nem jogerős bírósági végzés ellen, annak kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezést nyújthat be.