Két asszony bírósági kerestet nyújtott be Nagy-Britanniában korábbi élettársa ellen azért, hogy megakadályozzák a tőlük származó mesterségesen megtermékenyített embrióik megsemmisítését.

Mindkét nő élettársi kapcsolata, házassága megszakadt, ők azonban el akarják érni, hogy a kórházi laboratóriumokban őrzött, korábbi mesterséges megtermékenyítésből származó embrióikból majdan gyermeket szülhessenek. Egykori partnereik azonban a kapcsolat felbomlása után visszavonták egyetértésüket a mesterséges megtermékenyítési eljárás folytatásától. Mivel az érvényes brit jogszabályok szerint mindkét szülő beleegyezése nélkülözhetetlen az eljáráshoz, az embriókat a klinikáknak meg kellene semmisíteni.

Az asszonyok azzal érvelnek, hogy ez az egyedüli lehetőség számukra, hogy valaha gyermekük legyen. A 30 éves Natalie Evanstól és korábbi partnerétől hat embriót őriznek. Az asszony rákbetegségének kemoterápiás kezelése előtt végezték el a mesterséges megtermékenyítést. A 32 éves Lorraine Hadley és férje közelmúltbeli válásuk előtt szerettek volna gyermeket, ami azonban csak mesterséges megtermékenyítés útján volt lehetséges. Azóta elváltak, ám Lorraine fel akarja használni a klinikán mélybehűtve őrzött két maradék embriót, hogy gyermeket szülhessen.

A BBC-nek adott nyilatkozatában Natalie Evans elmondta, betegsége miatt eltávolították petefészkeit, így csak akkor lehet saját gyermeke, ha felhasználhatná a hat mélyhűtött embriót. Volt partnere azonban nem egyezik bele, mivel tart egy esetleges későbbi apasági keresettől. Evans hajlandó lett volna magánjogi szerződésben leszögezni, hogy a férfit semmi felelősség nem terheli majdan a gyermek felnevelésében. A mesterséges megtermékenyítéseket szabályzó Emberi Megtermékenyítési ás Embriológiai Hatóság azonban szigorúan tartja magát a jog szelleméhez, és mindkét fél egyetértését kéri az embriónak a méhbe való beültetéséhez.

John Harris, a manchesteri egyetem professzora a BBC-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a perek kimenetelének messzemenő hatásai lehetnek mind megtermékenyítési jogi, mind családjogi szempontból. A jelenlegi jogszabályok megkövetelik mindkét fél egyetértését a mesterséges megtermékenyítés minden egyes fázisához. Ha a felperesek keresete sikeres lesz, újra kell írni az egész szabályozást, mivel a férfi szerepe befejeződhet a petesejtek megtermékenyítésénél.