A brüsszeli semmítőszék elutasította a hat családtagjának meggyilkolásáért és három lányának megerőszakolásáért Brüsszelben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Pándy András fellebbezését. Pándy ügyvédje nyomban jelezte, hogy nem adják fel a harcot, az emberi jogok európai bírósógához folyamodnak Strasbourgban.

A brüsszeli büntető bíróság esküdtszéke idén március 6-án több hetes tárgyalás után bűnösnek találta a 75 éves magyar származású egykori protestáns segédlelkészt két felesége, két vér szerinti és két nevelt gyermeke meggyilkolásában, s ezért életfogytiglani börtönre ítélte. A szörnyű családirtást csak bűntársa és egyben legidősebb leánya, Ágnes ismerte el, akit öt családtag meggyilkolásában való részességéért a bíróság húsz évi szabadságvesztésre ítélt.

Az elsőszámú elítélt, Pándy András mindvégig tagadta a vádat, arra hivatkozva, hogy családtagjai egyszerűen elhagyták őt, de majd elő fognak kerülni. Ágnes leányát elmeháborodottnak mondta, aki egy szekta agymosásának áldozataként vádolja mindkettejüket. Sem holttest, sem közvetlen tárgyi bizonyíték nem került elő, az esküdtek Ágnes vallomása és a közvetett tárgyi bizonyítékok alapján hozták meg ítéletüket. Az elmeszakértők mindkettejüket beszámíthatónak találták.

Pándy András a semmítőszéki meghallgatáson nagyrészt ügyvédi segítség nélkül önállóan adta elő panaszát. – Elnök úr, én mondom Önnek, ez egy posztmodern boszorkánypör. Ez az eljárás szabálytalan és törvénytelen volt. Látott már olyat a bűnözés történetében, hogy hat gyilkosságot követnek el, de egyetlen holttest sem kerül elő? Csupán egyetlen test, a leuveni halottasházban, amelynek se feje, se keze, se lába nincs.

Az elítélt azokra a laboratóriumi igazságügyi kísérletekre utalt, amelyekkel ki akarták mutatni, hogy lehetséges volt-e Ágnes vallomása szerint a meggyilkolt tetemeket nyomtalanul feloldani a Cleanest nevű igen maró hatású savban, amit eldugult lefolyók megtisztítására használtak évekkel ezelőtt, de már kivonták a forgalomból.

A semmisségi panasz egyik pontja szerint Bruno Bulthé vizsgálóbíró a nyomozati szakaszban tartott egyik nyilvános meghallgatáson Landruhöz, a XX. század egyik hírhedt sorozatgyilkosához hasonlította a vádlottat, ezzel megsértve az ártatlanság vélelmét és megelőlegezve az ítéletet. A vádiratot már a tárgyalás előtt kiszivárogtatták a sajtónak, amivel a védelem szerint lehetetlenné tették elfogulatlan esküdtszék összeállítását. A semmítőszék a főügyész javaslata szerint meglapozatlannak találta a panaszokat és így elutasította a semmisségi keresetet.