Januárban több tízezer munkavállaló megbízási munkaszerződését kell felülvizsgálni, ha a parlament elfogadja a Munka Törvénykönyvének módosítását. A kormány ugyanis megszüntetné az úgynevezett színlelt vállalkozásokat.

A rendszerváltás óta több mint 700 ezerrel, vagyis csaknem háromszorosára nőtt a vállalkozások száma Magyarországon. Az utóbbi öt évben különösen a Bt-k és Kft-k száma emelkedett – összesen 140 ezerrel. Az elterjedt szokás szerint a cégek úgy próbáljak a járulékokat megspórolni, hogy az alkalmazottakat csak minimálbérre jelentik be, a többi pénzről a dolgozónak számlát kell írnia. “Egy munkavállalónak elméletileg nagyobb védettséget adna a munkaviszony, viszont az esetek többségében ők abban a hitben vannak, hogy így kevesebb jövedelem is jut” – mondta Kéri Anna, a K-E-S Audit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nyugat-Európában jogszabályok tiltják, hogy a munkáltató vállalkozásra kényszerítse alkalmazottját. “Ha valaki adóelkerülés miatt a saját alkalmazottait nem alkalmazza, hanem vállalkozásra kényszeríti – ez az amit a jog ki akar szűrni, és ez az, amire az Európai Unióban ma már szabályok vannak” – nyilatkozta Kiss Péter munkaügyi miniszter. A munkaügyi tárca tapasztalatai szerint a legtöbb színlelt vállalkozó a biztosítási ügynökök, a biztonsági őrök, és a sajtó munkatársai között van. Januártól ezeken a területeken várhatók a legszigorúbb ellenőrzések.