Megszűnhetnek a hulladéklerakók és a dögkutak a környezetvédelmi tárca Országos Hulladékgazdálkodási Terve (OHT) szerint. A Nemzeti Környezetvédelmi Program előírásai alapján készült terv 6 év alatt radikálisan megváltoztatná a hazai hulladékgazdálkodási gyakorlatot. A terv várhatóan jövő héten kerül a parlament elé.

Az EU-csatlakozás kapcsán többször is felmerült, hogy Magyarországnak nagy a lemaradása a levegőtisztaság-védelem, a szennyvízkezelés, valamint a hulladékkezelés területén. A környezetvédelmi tárca nemrég elkészült javaslatában keresi a hiányosságokra a megoldást. Az OHT ezen résztervek és tanulmányok segítségével a település ipari hulladékokról végzett helyzet- és igényfelmérő vizsgálatok felhasználásával készült.

A terv szerint többek közt 2003-ig felül kellene vizsgálni az ország területén működő hulladéklerakókat. A nem megfelelően kialakított hulladéklerakókat, hulladékégetőket legkésőbb 2009-ig fel kell újítani, vagy be kellene zárni. Az állati hulladékok lerakását a tervezet gyakorlatilag teljesen felszámolná. Helyettük komposztáló, biogáz előállító és felhasználó, illetve bioenergia hasznosító létesítmények építését javasolnak. A tervezet azt is kimondja, hogy nem lehet az országba behozni ártalmatlanításra hulladékot.

A 6 éves program külön hangsúlyt fektet a szelektív hulladékgyűjtésre, a hasznosításra, ártalmatlanításra, intézményfejlesztésre, oktatásra, valamint a szemléletformálásra. A program költségei mintegy 300 milliárd forintra tehetőek – mondta el az [origo]-nak Kiss Zoltán, a minisztérium politikai államtitkára. Az összeg nagy részét európai uniós pénzek tennék ki, de jelentős lenne az állami forrás is. A OHT tervezete már az érintett bizottságok előtt van, így jövő héten akár a parlament elé is kerülhet a tervezet – mondta el az államtitkár.