Egy, a szoftveróriás riválisaiból álló ipari csoport szerint a Microsoft megszegte azokat a feltételeket, amelyeket a társaság tavaly novemberben vállalt antitrösztperének lezárása érdekében.

A ProComp elnevezésű ipari csoport egészen pontosan a Windows XP Service Pack 1 kialakítását kifogásolja, amely a szövetség szerint nem a tavaly novemberben vállaltak szerint történt, és megsérti a megállapodást. Az Elliot Spitzer New York-i legfőbb államügyésznek, illetve segédjének, Charles Jamesnek címzett 12 oldalas levelében a ProComp azt állítja, hogy a Microsoft legalább hat pontban megsértette a tavaly novemberi megállapodást.

A beadvány időzítése lényeges lehet, mivel Colleen Kollar-Kotelly bírónő a napokban dönt a tavaly novemberi megállapodás elfogadásáról, illetve a per tovább folytató kilenc amerikai állam javaslatáról. Amennyiben Kollar-Kotelly a beadvány kapcsán úgy ítéli meg, hogy a Microsoft nem jóhiszeműen cselekedett a megállapodás betartása érdekében, minden bizonnyal elutasítja a megállapodást, amelyet a szoftveróriás tavaly novemberben az amerikai igazságügyi minisztériummal (DOJ), illetve a 18 felperes államból kilenccel kötött.

  • Az egyik kérdés, amelyben az igazságügyi minisztériumnak döntenie kell, az, hogy csatlakozik-e a Microsofthoz, amennyiben Kollar-Kotelly visszautasítja a korábbi megállapodást, és a szoftveróriás fellebbez – mondta Rich Gray, egy Menlo Park-i (Kalifornia) ügyvéd. – Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a minisztérium ellenállna a döntésnek – tette hozzá.

A ProComp beadványában arra a megállapodási pontra támaszkodik, amely szerint a Microsoftnak lehetővé kell tennie a felhasználók (és PC-gyártók) számára, hogy eltávolítsák a szoftveróriás saját “middleware” alkalmazásait a Windowsból, vagyis többek között a Media Playert, az Internet Explorert és az Outlookot. A szövetség szerint a Windows XP Service Pack 1-ben található middleware beállítási lehetőségek nehézkesen használhatók, ráadásul a Service Pack 1 megszerzése is komoly nehézséget okoz a felhasználóknak. A ProComp úgy véli, a Microsoft nem jóhiszeműen cselekedett, amikor kifejlesztette a Windows XP Service Pack 1-et.