Az Európai Unió (EU) soros elnökségét betöltő Dánia felszólította a tagországokat, hogy ne tegyék kockára az EU bővítését az agrártámogatásokkal kapcsolatos vita megoldatlanságával.

Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök szerint félő, hogy éveket is késik az unió keleti bővítése, ha az EU decemberi koppenhágai csúcsértekezletén sem rendezik a leendő tagországoknak nyújtandó mezőgazdasági szubvenciók kérdését.

A politikus felszólította a tizenötöket és a tagjelölteket: “ne ejtsék túszul a bővítés ügyét az agrárszubvenciókért folytatott harcban”, ne engedjék, hogy agrártámogatási rendszerrel és a költségvetési technikákkal kapcsolatos viták elgáncsolják az Európára vonatkozó “történelmi” döntést. Rasmussen szerint a csalódottság és kiábrándultság hulláma söpörhet végig a kelet-közép-európai országokon, ha a tizenötök nem jutnak egyezségre decemberben.

A tizenötök célul tűzték ki, hogy az október 24-25-i brüsszeli csúcstalálkozóig közös álláspontot fogadnak el a tagjelöltek agrártámogatása ügyében. Az Európai Bizottság jelenlegi szubvenciós tervét elutasítja a leendő tagországok többsége, mert tíz évig kellene várniuk, amíg saját termelőik megkapnák ugyanazokat a segélyeket, mint a jelenlegi tagországok földművesei.