Bár két hete a tesszaloniki bíróság a játéktörvény alkotmánysértő voltára hivatkozva elutasította az első vádemelést, melyet egy netkávézó tulajdonosai és a helyiségben illegálisan online sakkozó vendégek ellen terjesztettek be, a görög hatóságok továbbra is nagy erőkkel küzdenek a gonosz számítógépes játékok ellen.

Két hete egy tesszaloniki bíróság alkotmányellenesnek minősítette azt a júliusban hozott törvényt, mely az engedéllyel rendelkező kaszinókon kívül mindenhol megtiltotta az elektronikus játékok használatát és birtoklását, és felmentette a törvény alapján perbe fogott netkávézó-tulajdonosokat és vendégeiket. A tesszaloniki bíróság döntését követően az ügyészség fellebbezett, a rendőrség pedig újult erővel vetette be magát a munkába. “A rendőrség úgy viselkedik, mint a tálibok, bezáratnak üzleteket, magántulajdont foglalnak le és meggátolják az embereket, hogy jól érezzék magukat” – fejtette ki véleményét a BBC-nek Christos Iordanidis netkávézó-tulajdonos.

A közelmúltban négy újabb letartóztatás volt Serresben, egy Larissában és egy Orestiadában, de állítólag további letartóztatások is várhatók. A rendőrség minden esetben komputereket foglaltak le bűnjelként. A görög játékostársadalom szerint ezek a rajtaütések azt mutatják, hogy a rendőrség taktikát változtatott, és a jövőben arra koncentrálnak majd, hogy minél több számítógépet foglaljanak le. Egy csütörtöki meghallgatáson a serresi bíróság a tesszaloniki döntés mellett foglalt állást – tehát a törvényt alkotmányellenesnek minősítette -, de a rendőrség eddig még nem szolgáltatta vissza a lefoglalt számítógépeket. A tiltakozók szerint a helyi ügyészség szándékosan késlelteti az ügyet, hogy így pénzügyileg ellehetetlenítse a kávézók tulajdonosait. “Az ügyész tűzi ki a tárgyalás időpontját, de ez akár egy év múlva is lehet. Így a tulajdonos tönkremegy, hiszen addig nincsenek számítógépei, amikkel dolgozhatna” – mondta Iordanidis.

A görög gémerek által indított online petíciót eddig már csaknem 30 ezren írták alá. A tiltakozókhoz csatlakoztak európai játékgyártók is, például a Sega, a Namco és a JVH. Közös beadványuk októberben kerül az Európai Közösség elé. Nikos Serdaris, a JVH görög részlegének igazgatója szerint azonban a kormány, és főleg a törvény legnagyobb pártfogója, Apostolos Fotiadis pénzügyminiszter-helyettes, nem fog egykönnyen meghátrálni, még az EU nyomása alatt sem. “Ezt a törvényt politikai okokból hozták meg. Találkoztam Fotiadisszal, aki elmondta nekem, hogy ez egy politikai döntés volt, és az európai törvények miatt nem fognak visszakozni” -mondta Serdaris. Az illegális szerencsejátékból Görögországban állítólag 320 millió euró bevétel származik naponta. A 3037-es számú törvényt egyébként rekordidő alatt hozták meg, miután valaki filmre vette, ahogy egy illegális játékteremben félkarú rablózik a görög kormányzó párt egyik parlamenti képviselője.