Az adatvédelmi biztos információink szerint vizsgálja, jogszerűen üzemelteti-e a VII. kerületi térfigyelőrendszert magáncég a rendőrség helyett. Erzsébetvárosban épült ki Magyarországon elsőként teljes körű térfigyelő rendszer, de a 90 kamera egyelőre csak próbaüzemben működik.

A Magyarországon egyedülálló rendszert az egyik elektronikával is foglalkozó multinacionális cég építette ki a saját pénzén, remélve, hogy a hálózathoz hamarosan csatlakoznak a környékbeli üzletek és társasházak is. Ezt az önkormányzat is támogatná, mert így még biztonságosabbá tehetnék a környéket.

Hogyha a távfelügyeleti rendszer, amely a lakásbetörést jelzi, riasztást ad a központnak, akkor az utcán lévő kamerák automatikusan ráfordulhatnak, és a rendőrök tetten érhetik az elkövetőt.

A VII. kerületben a kamerák felügyeletével is egy magáncéget bíztak meg.

“Természetesen személy- és vagyonvédelmi cégek is végezhetnek ilyen tevékenységet, csak nagyon szigorú szempont, hogy az adatvédelmi törvényt be kell tartatni” – mondja Szabó József, a Safety Invest igazgatója.

Az RTL Klub híradója úgy tudja, az adatvédelmi biztos mégis vizsgálja az ügyet. Péterfalvi Attila a konkrét esetről nem nyilatkozott, de általánosságban azt mondta, a térfigyelés a rendőrök feladata.

“Ez a rendőrségről szóló törvényben van, tehát a rendőrség üzemeltethet ilyen térfigyelő kamerákat, tehát nem lehet ezt magánvállalkozásokba kiadni” – véli Péterfalv Attila.

A térfigyelő rendszerek egyébként nagyon hatékonyan működnek. A héten a VIII. kerületben olyan betörőket kapnak el, akikre a kamerán keresztül figyeltek fel a rendő