Orbán Viktor volt miniszterelnök megsértette Juszt László személyiségi jogait és ezért nyilvánosan bocsánatot kell kérnie az újságírótól a Budai Központi Kerületi Bíróság kedden hozott elsőfokú döntése szerint.

Erről Juszt László tájékoztatta az MTI-t, aki közölte, hogy azért perelte be a volt miniszterelnököt, mert egy rádióinterjúban azt mondta róla: ilyen embernek nincs helye a médiában. A exkormányfő erről annak kapcsán beszélt, hogy három éve, államtitoksértésre hivatkozva, menesztették Juszt Lászlót az MTV-től és megszűntették Kriminális című műsorát. A történtek után Orbán Viktor egy szerda reggeli rádióinterjúban úgy vélte, hogy ilyen embernek nincs helye a médiában. A Juszt László által főszerkesztett Kriminális című hetilapban, a megfigyelési ügy kapcsán, olyan dokumentumok láttak ugyanis napvilágot, amelyek a rendőrség gyanúja szerint államtitoknak minősültek. Később bűncselekmény hiányában megszüntették az államtitoksértés bűntett alapos gyanúja miatt folytatott eljárást.

Juszt László elmondta: az elsőfokú ítélet szerint Orbán Viktor nyilvános kijelentéseivel megsértette személyiségi jogait. Ezért a volt kormányfőnek a bíró által megfogalmazott szöveget – amely nyilvános bocsánatkérésről szól – három országos napilapban, a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban, és a Magyar Nemzetben közöltetnie kell a saját költségén. Az újságíró arról is tájékoztatott, hogy a bíróság elmarasztalta a Püski Kiadót is, amely megjelentette Orbán Viktor rádióinterjúit, hiszen a könyvben is olvasható az ő személyiségi jogait sértő kijelentés. Doncsev András, Orbán Viktor sajtótitkára az MTI érdeklődésére elmondta: az elsőfokú ítélet kézhezvétele és annak tanulmányozása után döntenek arról, hogy megfellebbezik-e a döntést.