A Belügyminisztérium várhatóan még az idén elkészíti a lőfegyverek tartásáról szóló új törvény tervezetét. A Magyar Hírlap úgy tudja, a tárca új vezetése feladta a múlt évben beterjesztett, a fegyvertartók körét lényegesen szűkítő terveket. Viszont az EU-jogharmonizációs kötelezettségeinek eleget téve szigorítaná a nyilvántartást, így a jövőben a fegyverkereskedőknek is regisztrálniuk és tárolniuk kellene valamennyi vásárló adatait.

Nagy valószínűséggel nem kell megválnia senkinek sem önvédelmi fegyverétől, ha hatályba lép a Belügyminisztériumban (BM) jelenleg kidolgozás alatt álló új fegyvertartási törvény. Ám a tulajdonosoknak fel kell készülniük a viselési feltételek szigorítására és a nyilvántartás kiterjesztésére. Jelenleg valamivel több mint 200 ezer lőfegyver van magánkézben hazánkban. Ebből mintegy 25 ezer önvédelmi céllal tartott éleslőfegyver, ugyanennyi gáz-riasztó pisztoly, a többi vadászpuska és sportfegyver.

Ring Béla, a BM jogi főosztályának főmunkatársa lapunknak elmondta: a tárca várhatóan még ebben az évben elkészül az új fegyvertartási törvény tervezetével. Az új jogszabályban igyekeznek megjeleníteni azt a 250 módosító indítványt, amelyeket az előző ciklusban az időközben visszavont jogszabállyal kapcsolatban a parlamenti képviselők terjesztettek elő. Bár konkrét elképzelésekről még korainak tartotta nyilatkozni a szakértő, nem cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a korábban bűnmegelőzési célzattal tervezett rendkívüli szigorításoktól, illetve a fegyvertartók körének látványos szűkítésétől eltekint a tárca új vezetése. (A tavalyi elképzelések még arról szóltak, hogy a parlamenti képviselőkön és a bűnüldözésben, illetve igazságszolgáltatásban dolgozókon kívül csak hatóság által igazolt fenyegetettség esetén juthattak volna önvédelmi fegyverhez a kérelmezők.)

Ring Béla hangsúlyozta: az új törvény hazánk uniós jogharmonizációs kötelezettségeinek eleget téve elsősorban nem is a magánkézben lévő fegyverek számának korlátozására törekedne, mint inkább a regisztráció és a nyilvántartás kiszélesítését helyezné előtérbe. Ennek megfelelően máris megkezdődött az Országos Rendőr-főkapitányság központi fegyvernyilvántartó rendszerének modernizálása, amelyhez PHARE-hitelt is kapott a szervezet. Ugyanakkor az EU-előírásoknak megfelelően fel kell készülniük a hazai fegyverkereskedőknek arra, hogy maguk is adatkezelőkké válnak. Vagyis nyilvántartást kell vezetniük valamennyi fegyvervásárlóról és eladott fegyverről, s ezeket az adatokat a jövőben a rendőrségi adatbázisba kell továbbítaniuk. Egyebek mellett ily módon szeretnénk csökkenti annak kockázatát, hogy a legális szférából – akár csak gondatlanság miatt – az illegális szférába kerüljenek a nyilvántartott lőfegyverek.

Nagy valószínűséggel az új törvény előírása szerint a fegyverhez jutáshoz már kevés lesz az erkölcsi bizonyítvány. A fegyvertartóknak feddhetetlennek kell lenniük, így aki bármilyen erőszakos, netán fegyveres bűncselekmény miatt került összetűzésbe a törvénnyel, még elévülés esetén is – a bűnügyi nyilvántartás teljes időtartama alatt – kizárnák a fegyvertartók köréből. Ring Béla szólt tarról is: várhatóan új okmányokat vezetnek be hazánkban is. Az EU-ban alkalmazott egységes igazolványok kíséretében az unió határain belül szállíthatók lesznek az önvédelmi, illetve a sport- és vadászfegyverek. A tulajdonosnak a “fegyverútlevél” mellé a célországtól csupán egy vízumot kell kérnie pisztolya mellé.