Részben felderítetlennek tartja a Legfőbb Ügyészség a Székely Zoltán volt országgyűlési képviselő ügyét – derül ki az ügyészségi átiratból, amelyet az a másodfokú tárgyalásra küldtek. A vádhatóság szerint vannak olyan bizonyítékok, amelyek beszerzését a bíróság elmulasztotta.

A Legfőbb Ügyészségtől hétfőn érkezett meg a Legfelsőbb Bíróságra a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete a másodfokú eljárás lefolytatása miatt. Ehhez csatolta az ügyészség átiratát, amely szerint részben felderítetlen a volt országgyűlési képviselő ügyében május végén született elsőfokú ítélet tényállása – közölte Futó Barnabás, Székely Zoltán ügyvédje. A Legfőbb Ügyészség szerint Székely Zoltán esetében a tényállás teljes körű felderítéséhez szükséges további tanúk kihallgatása is. Az ügyészség kiemelte, hogy az első fokon kiszabott főbüntetés mértéke nem megfelelő, tekintettel a bűncselekmények kimagasló tárgyi súlyára. Az átirat szerint ugyanis Székely Zoltán parlamenti képviselőként, ebből származó hatalmával visszaélve követte el cselekményeit, olyan erkölcsi károkat okozva, amellyel csak egy, a halmazati büntetési tétel középmértékét meghaladó büntetés állna arányban.

Kifogásolja az ügyészség azt is, hogy a Fővárosi Bíróság nem ítélte pénzmellékbüntetésre a bűncselekményeket haszonszerzés céljából elkövető vádlottat. A vád szerint miután Székely Zoltán megfelelő vagyonnal rendelkezik, a pénzmellékbüntetés kötelező alkalmazásának törvényi feltételei maradéktalanul fennállnak. Székely-ügy másodrendű vádlottja, Földvári Zsolt esetében a Legfőbb Ügyészség megalapozatlannak és felülbírálatra alkalmatlannak minősíti az elsőfokú ítéletet, és indítványozza az elsőfokú bíróság ítéletének hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását. A dokumentum kitér arra is, hogy alaptalannak tartja a védelem indítványát, amelyben, Székely Zoltán egészségi állapotára tekintettel, az előzetes letartóztatás megszüntetését és házi őrizetre enyhítését kérte.

“Már mi is javasoltuk újabb tanúk meghallgatását, a Fővárosi Bíróság azonban az indítványunkat elutasította. Most vagy lehetővé teszi a bíróság újabb tanúk meghallgatását vagy pedig hatályon kívül helyezi az egész ítéletet” – mondta Futó Barnabás. A politikust hat év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság (FB) kétrendbeli, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt, és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság a jogerős ítélet kihirdetéséig fenntartotta Székely Zoltán előzetes letartóztatását, ami ellen a vádlott és az ügyvéd fellebbezéssel élt. A Legfelsőbb Bíróság júniusban hozott döntése értelmében Székely Zoltánnak a másodfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig előzetes letartóztatásban kell maradnia.