Kilencszáz településen még nincs polgármester-, ezerszáz helyen pedig nincs elég helyi képviselőjelölt – e riasztó adatokról számolt be az Országos Választási Iroda (OVI) tegnap délután.

A legutóbbi adatok szerint ezerszáz olyan település van, ahol az induló helyi képviselőjelöltek száma kevesebb, mint a betölthető mandátumoké, kilencszáz helyen pedig még egyáltalán nincs polgármesterjelölt. A 3200 polgármesteri és 27 ezer helyi képviselői posztra eddig 60 ezren pályáztak. Közel ezer településen maradna el a választás elegendő induló hiányában, ha most tartanák a voksolást. 1998-ban összesen tizennégy esetben kellett halasztani ez okból, bár akkor a jelöltek száma meghaladta a százezret. Rytkó Emília, az OVI irodavezetője szerint nem valószínű, hogy elmarad a választás, úgy látja, sok az olyan jelölt, aki már összegyűjtötte a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt, de politikai okokból kivár: péntekig várhatóan újabb 25 ezer jelölt érkezik.

A BM megrendelésére Balázs-Piri Balázs grafikus karikatúrasorozatot készített, amely köré építve utcai plakátokon és televíziós rajzfilmekben egységes arculattal népszerűsíti a közelgő önkormányzati választásokat – tudta meg a Magyar Hírlap. Az országgyűlési választások vádaskodásaiból okulva az új belügyi vezetés jóval részletesebb és szélesebb körű tájékoztatást kíván nyújtani az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, mint korábban. Az Országos Választási Iroda (OVI) a hagyományos propaganda mellett újszerű eszközökkel is próbálkozik.

Részben mozgósítani szeretnének, részben a meglehetősen bonyolult választási eljárást kívánják mindenki számára közérthetővé tenni – mondta el Csányi Klára, az OVI sajtóirodájának vezetője. A rajzfilmfigurákkal a Nyugati téri óriás kivetítőn is találkozhatunk majd. Az oktatórajzokat a választás napján, október 20-án kifüggesztik valamennyi szavazóhelyiségben is annak reményében, hogy ez is megkönnyíti a választás minél zökkenőmentesebb lebonyolítását.

A legaggasztóbb a helyzet Győr-Moson-Sopron megyében, ahol a 182 önkormányzat élére mindössze 134 polgármesterjelölt akadt. A kép még kedvezőtlenebb, ha azt is figyelembe vesszük, hogy van, ahol négy jelölt küzd meg e cím megszerzéséért a választók kegyeiért – mondta a Debreceniné Pócza Márta, a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese. A legnagyobb gondban a falvak vannak.