A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) levelet írt Kondor Katalinnak, a Magyar Rádió elnökének. Lugosi Viktória, az NKÖM kommunikációs igazgatója azt írja, a tárca jogi lépések megtételét fontolgatja, valamint, hogy panasszal fordul az ORTT-hez, mert a rádió rövid időn belül második alkalommal tagadja meg a kulturális minisztérium közérdekű közleményének sugárzását.

A Magyar Rádió megtagadta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményének sugárzását, mert Csehák Judit szociális miniszter és Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője kéri a hallgatókat adakozásra. A miniszterek az október 5-i könyvgyűjtő akciót népszerűsítenék. Értetlenül és felháborodással olvastam a mai lapokban Morvai Katalin szóvivő nyilatkozatát, melyben – az “Ajándékozzunk könyvet, hogy mások is olvashassanak” szlogent viselő karitatív könyvgyűjtő akció rádió szpotjával kapcsolatban – azt állítja: a kulturális tárca elfogadta a rádió aggályait, és megegyezés született a hirdetésről, melyet csütörtöktől sugároznak – reagált levelében Lugosi Viktória.

A kommunikációs igazgató közli, hogy szeptember 23-i levelükben megerősítették: a Rádió javaslata ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy a jótékonysági akcióra felhívó közérdekű közlemény a miniszterek hangján hangozzék el. “Erre Hócza Kálmán osztályvezetőtől válasz is érkezett, melyben megrendelésünk teljesítését megtagadja, ismételten arra hivatkozva, hogy a miniszter könyvadományozásra felszólító mondatai politikai üzenetet hordoznak és kampánycélt szolgálnak. Ez igen sajátos értelmezése egy vitán felül jótékony célú és politikamentes könyvgyűjtő akciónak” – áll a levélben.

A tárca azért is tartja furcsának és elfogadhatatlannak a Rádió lépését – fogalmaz Lugosi -, mert tavaly ilyenkor nem támadtak szakmai kifogások, amikor ugyanezen jótékonysági akció keretében Harrach Péter akkori miniszter hangján közérdekű közleményként leadták a könyvadományozásra buzdító felhívást. “Önök rövid időn belül második alkalommal tagadják meg a kulturális minisztérium közérdekű közleményének sugárzását, ezért a tárca jogi lépések megtételét fontolgatja, valamint azt, hogy ez ügyben panasszal fordul az ORTT-hez” – zárta sorait a kommunikációs igazgató.