Kínos pénzhamisítási botrány terjeng Brüsszelben: egy 70 éves nyugdíjas hamis 50 euróst kapott egy fali bankjegykiadó automatából – ahonnan pedig legkevésbé várta.

A 70 éves asszony gyanútlanul fizetett a közeli presszóban az ötvenessel, s megdöbbenve hallotta pár perc múlva az üzletvezetőtől, hogy a bankjegy hamis. Mint kiderült, elég durva, primitív hamisítványról volt szó, amit bizonyára személyi számítógéppel és színes nyomtatóval állítottak elő. A bankó nem reagált az ibolyántúli lámpa fényére, nem volt benne fémszál, a mérete is kisebb volt valamivel a szabályos 50 eurós nagyságánál. A brüsszeli presszó vezetője szerint nem ez az első eset, hogy vendégei a közeli Fortis Bank bankjegykiadójából hoznak neki hamis bankót. A brüsszeli kisnyugdíjasnak el kellett viselnie, hogy a nyomozók végigkutassák lakását, nem találnak-e esetleg hamisító berendezést nála. A bankfiók vezetője azután megvigasztalta egy igazi 50-es bankjeggyel, de a rejtély ezzel még nem oldódott meg.

A Fortis Banknál, amely a legnagyobb lakossági pénzintézet Belgiumban, vizsgálatot indítottak a többszöri bejelentések nyomán. Egyelőre fogalmuk sincs, hogyan csúszhat be hamisítvány a kiadó automatákba, hiszen a bankjegyeket tartalmazó fémkazettákat a nemzeti bankból szállítják és a kazettát csak a fiókvezető és a helyettese teheti be az automata kiadóba. A nemzeti bankban ugyanilyen tanácstalanul állnak az eset előtt. A főpénztáros a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a kazettákat új vagy a forgalomból visszakerült, gondosan ellenőrzött bankjegyekkel töltik fel. A szakember szerint az ő ellenőrző eljárásuk 100 százalékosan kiküszöböli a hamis bankjegyeket. Most már csak a Fortis Bank vizsgálata és a rendőrségi nyomozás deríthet fényt arra, hogyan kerülnek a fali automatába hamis bankjegyek.