Grigorij Pasko orosz újságírót és
környezetvédelmi aktivistát hivatalosan is jelölték a 2002-es Szaharov-díjra. Ennek kapcsán az Amnesty International és a Greenpeace International ismét követelte az újságíró azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését.

Paskót, a Russian Pacific Fleet nevű újság riporterét 2001-ben ítélték 4 év munkatáborra azzal a váddal, hogy bizalmas információkat adott át a külföldi sajtónak. 1993-ban az újságíró lefilmezte, ahogy egy orosz haditengerészeti tanker radióaktív hulladékot és lőszereket rak le a Japán-tengeren. Ebben a filmben és a hozzá kapcsolódó cikkekben bemutatta, hogy milyen veszélyesek a környezetre a lerobbant orosz hadiflotta nukleáris tengeralattjárói. Ezt, és az orosz flottán belül felfedezhető korrupcióval kapcsolatos anyagokat japán újságírókhoz jutatta el. Az Amnesty International és a Greenpeace meggyőződése szerint a bebörtönzésnek politikai okai vannak. Ma, mikor az Orosz Föderáció már hat éve csatlakozott az Európa Tanácshoz, a két szervezet közös levélíró kampányt indított az interneten. A petíciót Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fogják eljuttatni, akitől azt várják, hogy amnesztiát ad a meghurcolt újságírónak.

Az Andrej Szaharov díjat minden évben az Európa Parlament frakcióinak vezetői ítélik oda azoknak az embereknek, akik meghatározóak voltak a nemzetközi és az emberi jogok védelmében, az alkotmányos követelmények kormányzati végrehajtásában, a tudományos szabadság megteremtésében, illetve a Helsinki Záróokmány szellemének továbbvitelében. A Szaharov-díjat 1988-ban Nelson Mandela dél-afrikai szabadságharcos, 1989-ben Alexander
Dubcek egykori csehszlovák forradalmi vezető, 1993-ban az Oslobodjenje című szarajevói lap, 1994-ben Taszlima Naszrin bangladesi írónő, 1996-ban Vej Csing-seng kínai ellenzéki, 1997-ben Salima Ghezali algériai újságíró, 1998-ban Ibrahim Rugova koszovói vezető, 1999-ben Xanana Gusmao kelet-timori függetlenségi harcos érdemelte ki.